Şehir Tiyatrolarında “Püskül” töreni

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda Gölge Oyunu “Hayal Perdesi Karagöz Akıllanıyor” oyunu ilk kez sahne aldı.

banner96

Şehir Tiyatrolarında “Püskül” töreni

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda Gölge Oyunu “Hayal Perdesi Karagöz Akıllanıyor” oyunu ilk kez sahne aldı.

12 Aralık 2018 Çarşamba 10:02
Şehir Tiyatrolarında “Püskül” töreni
banner22

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının 21. Senesinde 4 yeni oyunla yeni sezonda perdelerini açmıştı. Yeni sezonda seyirciyle buluşan oyunlar arasında yer alan “Hayal Perdesi Karagöz Akıllanıyor” isimli çocuk oyunu Tatbikat Sahnesi’nde seyircisiyle buluştu. Oyunda yüzlerce yıllık geçmişe sahip, unutulmaya yüz tutmuş eski Türk geleneklerinden Gölge Oyunu, çocukların beğenisine sunuldu. Çocukların beğeniyle izlediği oyundan sonra bir ahilik geleneği olan “Püskültöreni de yapıldı.

 

ÇOCUKLAR GÖLGE OYUNUNU SEVDİ

Karagöz sanatınla uğraşan ustalara Hayali adı veriliyor. “Hayal Perdesi Karagöz Akıllanıyor” isimli çocuk oyununun Hayalisi Erdoğan Cengiz, ilk oyununda çocukların büyük beğenisini topladı. Oyunu izleyenler arasında Hayali Erdoğan Cengiz’in ustası, Karagöz sanatçısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı UNESCO somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı Hüseyin Dilan da yer aldı.

 

OYUN SONUNDA HAYALİ İLK PÜSKÜLÜNÜ ALDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda ilk kez sahne alan Gölge Oyunu “Hayal Perdesi Karagöz Akıllanıyor” oyununun ardından unutulmuş bir ahilik geleneği olan “Püskül” töreni gerçekleştirildi. Karagöz sanatçısı Hüseyin Dilan, yanında 7 Yıl eğitim alan çırağı Erdoğan Cengiz’in sahnesine ilk püskülünü taktı. Törenin ardından Gölge oyunu geleneklerine göre çırak olan Erdoğan Cengiz, Ustalığa (Hayali) terfi etti.

 

PÜSKÜL TÖRENİ NEDİR

Hayali olabilmek için bir Gölge Oyunu ustasının yanında uzun süre çalışmak gerekiyor. Hayâli olmak için önce en alt basamak sayılan Sandıkkar olarak başlanır ve hayal perdesinin içinde olduğu sandık taşınırdı, bir süre sonra Sandıkkarlıktan çıraklığa terfi edilir, çıraklık döneminden sonra Yardak olunur. Yardak olmak demek artık bir hayâli adayı olmak demektir. Yardaklık döneminde iyice pişen hayâli adayı ahilik geleneğine uygun olarak ustası tarafından esnaf loncasına bildirilir, esnaf loncasına bağlı ustaların imtihanını kazandığı takdirde kendisine ustası tarafından bir mahlâs verilir ve hayâli olarak ilan ediliyor ve sahnesine ustası tarafından püskül takılıyor.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52