Üniversiteli abla ve abileriyle Hemsball oynadılar

Cemil Meriç öğrencileri üniversiteli abla ve abileriyle Hemsball oynayarak doyasıya eğlendi

banner96

Üniversiteli abla ve abileriyle Hemsball oynadılar

Cemil Meriç öğrencileri üniversiteli abla ve abileriyle Hemsball oynayarak doyasıya eğlendi

20 Aralık 2018 Perşembe 09:16
Üniversiteli abla ve abileriyle Hemsball oynadılar
banner22

Birçok mesleki atölye eğitimlerinin verildiği Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde spor etkinlikleri de ihmal edilmiyor. Beden eğitimi kapsamındaki spor dallarında birisi olan Hemsball sporuna yönelik, 5 aydır merkezde bulunan öğrencilere eğitim veriliyor. Spor dersleri kapsamında Cemil Meriç öğrencileri ile Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri hep birlikte Hemsball oynadı.  

EĞLENCELİ SPOR HEMSBALL

​Hemsball, her yaştan insanın oynayabileceği zevkli ve eğlenceli yeni bir spor dalı olarak öne çıkıyor. Kapalı ve açık alanlarda rahatlıkla oynanabilen Hemsball, topu tutabilmek ve servis atabilmek için mükemmel el-göz-ayak koordinasyonuna, yüksek odaklanma ve konsantrasyona sahip olmayı gerektiriyor. Hemsball, engelli bireylerin fiziki aktivitelerine yardımcı olarak spor yapmalarını sağlıyor. Merkezdeki Hemsball etkinlikleriyle öğrencilerin psikomotor, odaklanma, konsantrasyon, denge ve zihinsel koordinasyon gelişimini sağlamak, refleks ve reaksiyonlarını geliştirmek amaçlanıyor.

HEP BİRLİKTE OYNADILAR

Engelli bireylerin zihinsel ve fiziksel olarak gelişmelerine katkı sağlayan Hemsball eğitimi, Cemil Meriç öğrencilerine beden eğitimi dersi içerisinde eğitmenler tarafından her hafta düzenli bir şekilde veriliyor. Cemil Meriç öğrencilerinin bu haftaki Hemsball etkinliğine KOÜ Spor Bilimleri Fakültesi’nden 25 üniversite öğrencisi de katıldı. KOÜ öğretim görevlisi Enis Çolak ve Cemil Meriç beden eğitimi öğretmeni Sultan Akdeniz gözetimindeki yapılan etkinlikte, Cemil Meriç öğrencileri üniversiteli abla ve abileriyle Hemsball oynadı. Kıyası rekabetin yaşandığı Hemsball oyunlarında Cemil Meriç ve üniversite öğrencileri doyası eğlendi.

ENGELLİ BİREYLERİN GELİŞİMENE KATKI SAĞLIYOR

Merkezde beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan Sultan Akdeniz, “Hemsball’ı 5 aydan bu yana çalışıyoruz. Hemsball bir Türk sporudur. Hemsball üç set ve 12 sayı üzerinden oynanıyor. Bir sahada iki kişi oynayabiliyor. Çocukların el, göz ve denge koordinasyonunun gelişimini sağlıyor. Özellikle odaklanmanın gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Engelli çocuklar hareket gelişimi üzerine çok etkili bir spor dalıdır. Engelli bireyler bütün spor dallarında başarılı olamıyorlar. Bu sporda ise engelli bireyler, bir halkanın içini tutturabilmesi onların gelişimine katkı sunuyor” dedi.

CEMİL MERİÇLİ ÖĞRENCİLER HEMSBALL’I SEVİYORLAR

Cemil Meriç öğrencileri merkezde verilen diğer eğitimlerin yanı sıra spor ve gezi etkinliklerinde doyasıya eğleniyor. Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde eğitim alan öğrencilerden Muhammed Serdar Yoktan(24), “Spor yapmak gerçekten çok iyi ve sağlıklı kalıyoruz. Spor etkinliklerinde arkadaşlarla birlikte eğleniyoruz. Hemsball’da el ve göz gelişimimiz artıyor” ifadelerini kullandı. Edanur Alp(20) ise “Arkadaşlarımla burada oynarken çok keyif alıyoruz. Hemsball’ı oynarken dengemi sağlamaya çalışıyorum. Topa odaklanıyorum” şeklinde konuştu. Bir diğer Cemil Meriç öğrencisi Erva Meşe(21), “Hemsball’ı çok seviyorum. Burada oynarken abilerle yardımlaşıyoruz ve burada oynamaktan çok zevk alıyorum. Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’ndeki öğretmenlerime ve idarecilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

BİR TÜRK SPORU HEMSBALL

Hemsball 2011 yılında çocuğuyla oynarken bulan ve daha sonra tasarlayarak geliştiren Murat Altınay tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bir Türk sporu olan, her yaştan insanın eğlenceli ve zevkle oynaya bileceği Hemsball, kapalı ve açık alanlarda oynanabiliyor. Hemsball oynarken, topu tutabilmek ve servis atabilmek için mükemmel el-göz-ayak koordinasyonuna, yüksek odaklanma ve konsantrasyona sahip olmak gerekiyor. 2012 yılının ocak ayında Hemsball’ı destekleme kararı alan Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2013 yılında Hemsball’ı spor branşı olarak tanıdı.

HEMSBALL NASIL OYNANIR

Oyunun amacı, topu yerde bulunan hedef tahtası üzerindeki çemberin içine, çembere çarptırtmadan göndererek rakip oyuncu ve “oyuncuların” alanına yere değmesini sağlamak. Oyunda rakip oyuncular aynı amaçla topun kendi sahasına düşmesini önlemeye çalışıyor. Oyuncular rakip alana gönderirken topu ayak bastıkları tablalar dahil her türlü tutma hakları bulunuyor. Hemsball’da oyuna kura atışı yapılarak başlanıyor ve kurayı kaybeden oyuncu servis atışını yapıyor. Servisi atan oyuncu topu çemberin içine atarak rakip alana gönderiyor. Sayı sistemi, topun çember içine değmesi, dışarı gitmesi veya bir oyuncunun hata yapmasına kadar devam ediyor. Sayı kazanan oyuncu servis atma hakkı kazanıyor.

CEMİL MERİÇ ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ

Eğitim içeriği birey ve aile odaklı bütüncül sosyal destek mantığı ile projelendirilen Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezi’nde uygun öğrencilerin istihdamına yönelik kurs ve programlar da planlanıyor. Bu kapsamda yapılacak eğitim için İzmit, Başiskele ve Kartepe ilçeleri pilot bölge seçildi. Öğrenciler evlerinden alınıp eğitimleri sonrası tekrar evlerine bırakılıyor. Hedef yararlanıcı olarak; 17-35 yaş aralığında bulunan, eğitilebilir ya da öğretilebilir durumda olan, hafif ve orta düzeyde zihinsel engelli bireyler belirleniyor. Ön kayıt ve kurulda değerlendirme sonrası uygun bulunan öğrenci adayları uyum sürecine tabi tutuluyor.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52