Uluslararası 54. Troia Festivali

Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 54. organize edilen festivalde "Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü" ÇOMÜ öğretim üyesi ve Troia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aslan'a verildi

banner96

Uluslararası 54. Troia Festivali

Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 54. organize edilen festivalde "Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü" ÇOMÜ öğretim üyesi ve Troia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aslan'a verildi

08 Ağustos 2017 Salı 22:42
Uluslararası 54. Troia Festivali
banner22

 Çanakkale'de bu yıl 54'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Troia Festivali" törenle başladı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Troia Antik Kenti'nde düzenlenen törende, festivali bu yıl "Ey Özgürlük" temasıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Troia Festivali'nin 54 yıl önce doğduğu topraklardan dünyaya barış mesajları verdiklerini ifade eden Gökhan, "Bu güzel yaz gecesinde sadece bir festivalin açılışını değil aynı zamanda 'Ey Özgürlük' haykırışını da Troia'dan yapıyoruz. 10 yıl tutsak edilen bir kentten her türlü tutsaklığı lanetliyor. Özgürlüğü için direnenlerin kentinden özgürlüğü yüceltiyoruz. Sloganı 'Ey Özgürlük' olan festivalimizin açılışında tarihin özgürlük kahramanlarını da selamlamak istiyorum. Selam olsun işte burada özgürlük için mücadele eden kahraman Priamos'a, Hektor'a ve Paris'e. Selam olsun işte orada boğazda ve yarımadada özgürlük için direnen kahramanlara, 'Ya İstiklal, Ya Ölüm' diye haykıran Mustafa Kemal Atatürk'e selam olsun. Bu şehir 32 asır önce ittifak kuvvetlerine de özgürlük dedi. Bir asır önce itilaf donanmalarına da özgürlük adına direndi. Bu şehir, Seyit'in attığı topta da Troialı'nın attığı okta da özgürlüğü öğrendi. Bunun içindir ki Çanakkale bugün de yarında ve bundan sonra da en iyi bildiği o eşsiz değeri, en güçlü haliyle söyleyecek ve diyecek ki, yaşasın özgürlük." ifadelerini kullandı.

Gökhan, konuşmasının ardından, 2002 yılından itibaren dağıtılan ''Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü''nü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim üyesi ve Troia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan'a verdi.

Aslan, Troia'daki en onurlu ve en güzel günlerden bir tanesini yaşadığını anımsatarak, "Ben bu akşam burada Homeros'un kentinin öyküsünü anlatarak yaktığı şiir ateşi adına bu ödülü alıyorum." ifadelerini kullandı.

Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, daire amirleri, yabancı konuklar, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Törende ayrıca, sanatçı Cem Kurtoğlu'nun anlatımıyla 5 bin yıllık antik kentin geçmişine ışık tutan, "Bin Gemiye Yelken Açtıran Aşk" isimli dans ve müzik gösterisi sunuldu.

banner44
Anahtar Kelimeler:
ÇanakkaleTroia Festivali
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52