İÇME VE KULLANMA SULARI HAKKINDA HALKIMIZIN BİLMESİ GEREKENLER

İçme-kullanma suları, insan ve toplum sağlığını doğrudan etkileyen önemli etmenlerin başında geliyor. Suların güvenli, temiz, kolay ulaşılabilir olması, ilgili tüm kurum ve kuruluşların koordinasyon içerisinde bulunması, aynı zamanda halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi büyük önem arz ediyor.

banner96

İÇME VE KULLANMA SULARI HAKKINDA HALKIMIZIN BİLMESİ GEREKENLER

İçme-kullanma suları, insan ve toplum sağlığını doğrudan etkileyen önemli etmenlerin başında geliyor. Suların güvenli, temiz, kolay ulaşılabilir olması, ilgili tüm kurum ve kuruluşların koordinasyon içerisinde bulunması, aynı zamanda halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi büyük önem arz ediyor.

29 Mayıs 2019 Çarşamba 11:58
İÇME VE KULLANMA SULARI HAKKINDA HALKIMIZIN BİLMESİ GEREKENLER
banner22

İçme-kullanma suları, insan ve toplum sağlığını doğrudan etkileyen önemli etmenlerin başında geliyor.  Suların güvenli, temiz, kolay ulaşılabilir olması, ilgili tüm kurum ve kuruluşların koordinasyon içerisinde bulunması, aynı zamanda halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Bu maksatla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, İçme ve kullanma sularına yönelik ilgili kurumlara alınması gereken hususlara dair açıklamalarda bulundu.

Su Depolarının Dezenfeksiyonu Önemli

Bina ve konutlarda kullanılan su depoları belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon vb. kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.

 

Evinizde İhtiyaç Fazlası Su Depolamayın

Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan ve saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.

Su Kesintilerine Dikkat

Kesinti yaşanması ve temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar akıtılmalı ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır.

Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve, yıkandıktan sonra %1’lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir.

%1’lik klor solüsyonu Nasıl Hazırlanır?

%1’lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve % 10 aktif klor “sodyum hipoklorit” içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak bilgi alınmalıdır.

Ambalajlı Sularınızın Ruhsatlarını Sorgulayabilirsiniz

Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajlı su listesine www.cevresagligi.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1’lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden %1’lik klor solüsyonu geçirilmelidir.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52