YÖK ÜNİVERSİTE HASTANESİ PERSONELİNE CİMRİ DAVRANMAMALI

  Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK) Bağlı faaliyet gösteren Hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmemesi, pandemi süresinde hak mahrumiyetlerinin giderilmemesi hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şubesi Başkanı, Türkiye Kamu-Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker, KOÜ Tıp Fakültesi Hastanesi İş Yeri Baş Temsilcisi Özlem Çağın, İş Yeri Temsilcisi Ömer Koyuncu, Yalçın Gül, Adem Ayata ile birlikte Şubede basın açıklaması yaptı.

banner96

YÖK ÜNİVERSİTE HASTANESİ PERSONELİNE CİMRİ DAVRANMAMALI

  Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK) Bağlı faaliyet gösteren Hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmemesi, pandemi süresinde hak mahrumiyetlerinin giderilmemesi hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şubesi Başkanı, Türkiye Kamu-Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker, KOÜ Tıp Fakültesi Hastanesi İş Yeri Baş Temsilcisi Özlem Çağın, İş Yeri Temsilcisi Ömer Koyuncu, Yalçın Gül, Adem Ayata ile birlikte Şubede basın açıklaması yaptı.

01 Aralık 2020 Salı 17:55
YÖK ÜNİVERSİTE HASTANESİ PERSONELİNE CİMRİ DAVRANMAMALI
banner22

           Sağlık çalışanları korona virüs salgınına karşı kahramanca bir mücadele vermektedirler. Sağlık ordumuz cephede göğüs göğüse çarpışıyor desek yanlış bir tabir kullanmış olmayız.

           Böylesine bir durum söz konusu iken cephenin şartlarını en üst seviyede tutmak cephe gerisindeki herkesin görevi olduğunu sendika olarak her platformda dile getirmiştik.

          Sağlık çalışanlarını millet olarak alkışlıyoruz, takdir ediyoruz, ama sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi, ekonomik çıkmazdan kurtarılması için kamu iş vereni gerekli düzenlemeleri yapmayarak çalışanların mağdur olmasına seyirci kalmaktadır.

            Kurum yöneticileri de var olan sorunların daha artmasına sebebiyet vermekte,  çalışanların sorunlarını görmezden gelmektedir. Kamu işvereni ve kurum idarecilerinden çalışanlar adına sendika olarak beklediğimiz adaletin sağlanması, kurumların kanun ve yönetmenlikler çerçevesinde yönetilmesi, çalışanların mobinge maruz kalmadan huzurlu ortamlarda sağlık hizmeti üretilmesinin sağlanmasıdır.

           Çalışanlardan gelen şikayet ve gözlemlerimiz neticesinde mevzuatlar doğrultusunda işlem tesis edilmediği, hala yanlışta ve adaletsizlikte ısrar edilmektedir.

         Yüksek Öğretim Kurumuna (YÖK) Bağlı faaliyet gösteren Üniversite hastanelerinde ise durum tam anlamıyla yılan hikâyesine dönmüştür.  Üniversite Hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarına YÖK üvey evlat muamelesi yapmaktadır. Pandemi süresinde Sağlık Bakanlığı kendisine bağlı faaliyet gösteren sağlık kurumlarında görev yapan sağlık çalışanlarının lehine bir takım düzenlemeleri hayata geçirmiştir.

         Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu bu düzenlemelere paralel YÖK Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanları lehine düzenlemeler yapması gerekirken bu güne kadar bu düzenlemeleri yapmayarak üniversite hastanelerin de görev yapan çalışanları mağdur etmiştir.

         1-COVİD-19 Pandemisi nedeniyle  01.08.2020 Hazirandan geçerli olmak üzere Üç (3)  ay tavan kat sayıları üzerinden Ek Ödemelerin yüzde 100 tavandan ödenmesi için gerekli düzenlemeyi yapmamıştır. Ağustos ayından geçerli olmak üzere Ek Ödemelerin Yüzde 100 tavandan ödenmesi için gereğini yapmalıdır. Sağlık Bakanlığı çalışanlarına Ek Ödemeleri yüzde 100 tavandan ödemiştir.  YÖK Çalışanların alın teri ve emeği ile uğraşılmamalı hemen gereğini yapılmalıdır. Hiçbir bekleme, öteleme veya erteleme olmamalıdır. YÖK yöneticileri bu konuda hassasiyet göstermelidir.

         2-COVİD-19 Pandemisi nedeniyle Üniversite çalışanlarının 2019 – 2020 yılında kullanamadıkları yıllık izinlerinin 2021 yılına aktarılması için gerekli düzenlemeyi bu zamana kadar yapmamıştır. Bu nedenle Üniversite hastanelerinde görev yapan personel huzursuz ve tedirgindir. Yıllık izinlerinin ne olacağı belirsizdir. Sağlık Bakanlığı izinlerin iptalinden sonra kullanılmayan izinlerin önümüzdeki yıla aktarılacağını ilan etmiştir. Üniversite Hastanelerinde ise tam anlamıyla bir sessizlik hakimdir. İzinler iptal değildir ve olmayacaktır diye de YÖK bir açıklama yapmamışlardır.

          3- Sağlık Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren hastanelerde personelin katkıları ile elde edilen Ek Ödemelerin ( Döner Sermayelerin) personele dağıtılmasını personel arasından  her meslek gurubundan gizli oy acık tasnif usulü ile personellerin katılımı ile  yapılan secimler ile belirlenen Döner Sermaye Komisyonu  elde edilen ekonomik değerin personele ne kadarının dağıtılmasına, ne kadarının kurumun yatırımlarına harcanması gerektiğine karar vermektedir.

           Bu düzenleme uzun zamandır Sağlık Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren hastanelerde  uygulanmaktadır.  YÖK’e bağlı faaliyet gösteren Üniversite  hastanelerin de Personelin katkıları ile elde edilen Ek Ödemelerin ( Döner Sermayelerin)  Dağıtımının oluşturulacak Döner Sermaye Komisyonu tarafından sağlanması için YÖK  gerekli düzenlemeyi yaparak  Sağlık Bakanlığı ile Üniversite Hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanları arasındaki   yeknesaklığı sağlanması gerekmektedir. 

          Sağlık Bakanlığının Sağlık çalışanlarına sağlamış olduğu ekonomik ve sosyal hakların aynılarını YÖK kendisine bağlı faaliyet gösteren Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarına da sağlamalıdır.  YÖK Üniversite hastanesi personeline cimri davranmamalıdır.

          Sendika Genel Merkezimiz bu sorunlarla ilgili YÖK’e de bir başvuru yapmıştır. Başvuruda tüm sıraladığımız  sorunlara dikkat çekilerek YÖK’ün gereken düzenlemeleri yapması istenmiştir.

          Türk Sağlık-Sen olarak  YÖK’e bağlı faaliyet gösteren Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümü için geçmişte olduğu gibi bu günde, gelecekte de tüm gücümüzle tüm platformlarda gerekeni yapmaya devam edeceğiz.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52