banner48

Hakkını çirkeflik yaparak sosyal medya üzerinden kuru gürültü arayan değil? Hakkını hukuki çerçeve içersinde arayan insanları oldum olası severim. Hakkını ararken çirkefleşen insanlar genelde haklıyken haksız duruma düşerler. Haklı olduğunu bilenler ise suskunluğunu koruyarak ilgili kurum ve kuruluşlara şikâyet ederek konunun sonuna kadar takipçisi olurlar.

Bedeli ne olursa olsun az veya çok önemli değildir. Bedelin az olması hakkını aramamak içinde engel değildir. Hele ki bu durum sağlık sorunlarıyla ilgili ise durum daha da ciddidir. Hasta yatağında can derdinde olan hastadan alınmaması gereken ücreti alan özel hastaneler hala var. Denetleme mekanizması olsa da yinede fırsatçılık diz boyu devam ediyor.

“Kasap et derdinde, koyun can derdinde” Atasözünün doğruluğunu gösteren gelişmeler yaşanabiliyor.

Kocaeli Gebze'de rahatsızlığı nedeniyle özel hastaneye giden bir vatandaş bacağı kesilme aşamasında olup yaşamla mücadele ederken yakınlarından haksız yere talep edildiği iddia ettiği 2.800 tl  ücreti o anda çaresizlik içinde çok zor şartlarla ödeyerek sonrasın da hastanenin peşini bırakmayarak hepimize örnek olacak bir davranışta bulunup haksız yere alınan ücretin peşine düşerek 3 yıl boyunca yılmadan, pes etmeden sonuna kadar mücadele verdi.

Mücadelesi başında 14.09.2015 tarihinde Sağlık Bakanlığı''nın (SABİM) ALO 184 numaralı hattına 865554 sayılı yaptığı şikayet sonrası geçen süreci göz önüne alarak resmi süreç ve yazışmaların hızlanarak sonuçlanması için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile 20 Kasım 2006 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak faaliyete geçen Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ALO 150 üzerinde de şikâyetini belirtti.

Kısa süre sonra duyarlı vatandaşa Kocaeli SGK İl Müdürlüğü tarafından gelen yazılı açıklamada özel hastane Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Hizmeti sunucularından sağlık hizmeti satın alma sözleşme’sinin 11.1.8 maddesi gereği hastadan/hasta yakınından kurum mevzuatına aykırı şekilde ilave ücret alındığından cezai işlem uygulandığı bilgisi geldi.

Hasta yakınlarından alınan haksız ücret bedelinin geri alabileceği belirtilmesi üzerine vatandaş kanuni süreç sonrasında özel hastane ile hiç muhatap bile olmadan Kocaeli Gebze 4. icra dairesine giderek 2018/49509 dosya numarasıyla özel hastaneyi icraya vererek hesaplarına bloke koydurmasıyla kendisinden haksız yere alınan ücreti faizi ve yaptığı icra masraflarıyla birlikte hesabına eft  olarak 3.153.62 tl geri aldı.

Bu tür sorunları yaşamayan, hakkını aramayan elbette bu süreci bilmez. Siz siz olun Özel Hastanelere gittiğinizde Muayene, ameliyat ve tedavi sonrası hastaneye yapılacak ödemelerde, mutlaka ayrıntılı fatura (hizmet dökümü) talep edin.

Ödemelerin fazla olup olmadığını https://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/ internet adresine girerek 'Ne Kadar İlave Ücret Ödeyeceğim?' kısmından mutlaka sorgulayın.

Yaptığınız işlemlerde sizden haksız yere ücret alındığını düşündüğünüz anda ücreti kesinlikle peşin ödemeyin. Şikâyet ettiğinizde beyan edebileceğiniz şekilde ücretini banka veya kredi kartı ile ödeyin. Nakit ödemeniz durumunda fiyat indirimi yapılsa bile mutlaka yasal hakkınız olan ayrıntılı faturanızı alınız.

SGK Özel Hizmeti sunucularından sağlık hizmeti satın alma sözleşme’sinin 11.1.8. SHS’lerce hastadan/hasta yakınından Kurum mevzuatına aykırı şekilde ilave ücret alan özel Hastanelerle ilgili olarak denetimlerin sıklaştırılması, şikayetler sonrasında sürecin daha kısa sonuçlanması, cezaların caydırıcı hale getirilerek arttırılması vatandaşların sağlık hizmetlerinde fırsatçılar tarafından mağduriyet yaşamaması açısından çok daha iyi olacaktır.

Bilinçli ve duyarlı vatandaşlar sağlık alanında yaşadıkları bu tür olumsuzluklar karşısında ilgili kuruma yaptıkları şikayetler daha kısa sürede sonuçlanmış olsa inanın bizim toplumumuzda bilinçli ve duyarlı vatandaşların sayısı artacağı gibi bu tür fırsatçılık yapanlarında sayısı azalıp özel hastane çilesi son bulacaktır.

Sağlık alanında yaşanan bu olay bugün Kocaeli Gebze'de yaşandı yarın Türkiye'nin başka bir yerinde yaşanabilir. Can yanmadan, çile çekilmeden Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu SGK'nın bu tip yaşanabilecek olumsuz durumlar karşısında denetimlerini daha fazla sıklaştırması gerekmektedir.

Hakkını aramak çok bilmişlik yaparak yaygara çıkartmak, kabadayılık yapmak değil, gideceğin yolu bilip sabırlı olmak demektir.

Yerelden Ulusala

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.