HABER 41 | Kocaeli Güncel Son Dakika Haberler

Kocaeli’de ormanlara giriş yasaklandı!

KOCAELİ

Kocaeli’de ormanlara giriş ve ormanlık alanlarda mangal yakmak yasaklandı

Havaların ısınmasıyla birlikte orman yangınlarını önlemek ve ormanları korumak amacıyla Kocaeli Valiliği bazı önlemler aldı. Ormanlara giriş yasağının uygulanacağı bölgeleri belirleyen valilik, alınan kararları şu şekilde duyurdu:

BU ORMANLARA GİRİŞ YASAK

“Kocaeli İli sınırları içindeki Orman İdaresi tarafından düzenlenen yangın risk haritasına göre yangına hassas olarak belirlenen; Çamkonak Sahil Çamı, Kefken Sahil Çamı, Kefken Fıstık Çamı, Kerpe Sahil Çamı, Babaköy Sahil Çamı, Araştırma Ormanı Sahil Çamı, Mudarlı Sahil Çamı, Kargalı Sahil Çamı, Yağcılar Sahil Çamı, Kadıllı Fıstık Çamı-Karaçam-Sahil Çamı, Balçık Özel Ağaçlandırma, Çınarlı-İlimtepe Sahil Çamı-Karaçam-Fıstık Çamı-Sedir-Meşe, Akse Özel Ağaçlandırma, Güzeller Sedir ve Fıstık Çamı, Hereke Sahil Çamı-Makilik, Tavşanlı Fıstık Çamı-Makilik, Gaziler Dağı Sahil Çamı, Beylikdağı Fıstık Çamı-Sedir, Kayapınar Fıstık Çamı-Makilik, Fatih Makilik, Tavşancıl Makilik, Oluklu Kızılçam, Maşukiye Karaçam, Suadiye Karaçam-Kestane, Servetiyekarşı Karaçam-Meşe, Nusretiye Sahil Çamı, Safiye Sahil Çamı, Akçat Sahil Çamı-Meşe, Pazarçayırı Çınar, Fulacık Kızılçam-Karaçam, Kızderbent Karaçam, Sultanorhan Makilik, Eskihisar Makilik, ormanlarına girişler 15 Mayıs 2025-01 Kasım 2025 tarihleri arasında yasaklanmıştır.

KOCAELİ’DE MANGAL YASAK

Resmi tescilli (piknik / mesire) orman parkı ve tabiat parkı alanları haricinde her türlü ormanlık alanlarda; mangal vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması ve konaklama yapılması yasaklanmıştır. Resmi tescilli (piknik/mesire) orman parklarında ve tabiat parklarında, yangına hassas orman alanlarında (ibreli); gerçek kişi, firma, kurum vb. işletmecisi tarafından en az 2.5 tonluk seyyar su tankerlerinin hazır bulundurulması veya yangın anında kullanılmak üzere 3 tonluk su rezervi bulunan su depolarının bulunması, yeterli basınca sahip hidrofor bulunması ve alanın en uç noktasına ulaşabilecek hortumların hazır bulundurulması gerekmektedir.

ORMANA BİTİŞİK ALANLARA DA YASAK

Kocaeli İli sınırları içindeki ormana bitişik alanlarda ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesi gereğince ormana 4 kilometre mesafede 24 saat boyunca, tüm zamanlı olarak, anız ve benzeri bitki örtüsü yakmak, yer ateşi, bağ-bahçe temizliği vb. amaçlı ateş yakmak yasaklanmış olup 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 31. ve 32. maddesinde bahsedilen mahallelerde anız veya bağ-bahçe artığı ot, dal vb. şeyleri yakanlarla ilgili olarak, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından adli işlem yapılacak, adli işlem tesis edilemeyecek hâllerde ise ilgili kurum (Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kolluk kuvveti vb.) tarafından idari para cezası için işlem tesis edilecektir.

ARAÇLARA YANGIN TÜPÜ

Köylerde bulunan ziraat makinaları, özellikle balya makinası ve biçerdöverler Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sık sık kontrol edilerek yangına karşı 50 kg yangın tüpü bulundurulacaktır.

ANIZ YAKMAK YASAK

Anız yakılmaması hususu ile ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından belediye ve mahalle muhtarlıklarına yazı yazılması ve mutat ilan vasıtaları ve sosyal medya hesaplarından duyurulması sağlanacaktır. Kırsal alanlarda anız yakılmaması ile ilgili halka gerekli eğitimler verilecektir.

ORMANDA ATV’YE YASAK

Ormanlık alanlar içinde ATV, UTV ve bunun gibi araçları önceden belirlenmiş alanlar dışında kullanmak yasaktır. Ulusal, uluslararası sportif ve eko turizm amaçlı kullanımlar Orman İşletme Müdürlükleri tarafından belirlenen güzergâhlarda yapılacak ve önceden izin alınacaktır.

CEZA YAZILMAYACAK

Orman teşkilatına ait arazöz, treyler, yangın ilk müdahale ekip aracı, hizmet araçları ve yangına giden diğer araçların yangın mahalline hareketi sırasında, yol üzerinde bulunan illerden geçişlerinin orman yangın harekat merkezi tarafından Jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü haber merkezine bilgi verilecek ve yangına giden araçların trafik ışıkları ve radar uygulamaları sırasında, mücbir sebep gereği hız sınırını aşan yangınla mücadele araçlarına ceza uygulaması yapılmayacak ve geçişlerine öncelik tanınıp gerektiğinde emniyet müdürlüğü ve jandarma teşkilatınca eskort desteği sağlanacaktır.

KOORDİNELİ ÇALIŞMA

Güvenlik birimleri ve orman muhafaza memurlarından oluşturulacak olan ve gezici gözetleme işleri ile görevlendirilen ekipler, alınan kararların uygulanmasını titizlikle takip edeceklerdir. İl Sağlık Müdürlüğü, orman yangın mahalline, UMKE ekibi, sağlık personeli ve ambulans gönderecektir. İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında orman yangınları ile ilgili görevli kurumların koordineli çalışması sağlanacaktır.

İZİNSİZ AVLANMAYA ÖNLEM

Kocaeli İli sınırları içindeki ormanlarda şüpheli şahıslar görüldüğü takdirde 112 Acil Çağrı Merkezi vasıtası ile Orman Bölge Müdürlüğü / İşletme Müdürlükleri / İşletme Şefliklerine bildirilecektir. Her türlü izinsiz avlanmalar, mahalle muhtarlıkları, av ve yaban hayatı birimleri ve güvenlik güçlerince takip edilecektir. İl GAMER, AFAD ve 112 Acil Çağrı Merkezi konuyu hassasiyetle takip edecek, alınan ihbarlar anında ilgili kurumlar ve üst amirlere iletilecektir.

HALKA DUYURULACAK

Orman Yangınları ile Mücadele Kurulunca alınan bu kararlar, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile kamu kurumlarının kendilerine ait billboardlar, sosyal medya hesaplarından ve belediye hoparlörlerinden, mahalle (köy) camilerinden, mutat vasıta ve aralıklarla, yangına hassas dönemlerde halka duyurulacaktır.
Yeni bir karar alınana kadar bu kararlardaki hükümler geçerli olacak.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.