Hepsi tek tek değişti

Yeni yıla girmemizle birlikte hayatımızda pek çok değişiklik olacak. 1 Ocak 2022'den itibaren resmen başlıyor.

banner96

Hepsi tek tek değişti

Yeni yıla girmemizle birlikte hayatımızda pek çok değişiklik olacak. 1 Ocak 2022'den itibaren resmen başlıyor.

01 Ocak 2022 Cumartesi 14:46
Hepsi tek tek değişti
banner22

Yeni yıla girmemizle birlikte hayatımızda pek çok değişiklik olacak. 1 Ocak 2022'den itibaren resmen başlıyor. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. İşte enerjiden adalete 2022 yılında hayatımıza girecek yeni değişiklikler...

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU 
2022 yılı asgari ücreti, resmi enflasyonun neredeyse iki katı bir seviyede zam oranıyla 4 bin 250 TL olarak belirlendi.

AGİ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI 
AGİ, asgari ücrete yapılan zammın ardından kabul edilen düzenleme ile kaldırıldı.AGİ, çalışanların maaşına ek olarak bekar, evli, çocuklu durumuna göre değişerek ödeniyordu. Çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar Gelir ve Damga Vergisi’nden muaf olmasını içeren teklifin kanunlaşmasıyla AGİ kalktı.

HARÇ VE PUL BEDELLERİ BELLİ OLDU 
Noter kağıdı 25, pasaport 225, değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 37,50, kayıp nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 75, sürücü belgeleri 280, motorlu araç tescil belgesi 250 lira bedelle temin edilebilecek.Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde alınan maktu vergi yeniden değerleme oranı olan yüzde 36,20 artırılarak 117 lira oldu.

2022 YILI PASAPORT ÜCRETLERİ NE KADAR OLDU? 
Harçlar Kanunu Genel Tebliği'ne göre, yeni yılda 6 aya kadar pasaportlar için harç tutarı 309,40 lira, 1 yıl süreli olanlar için 452,30 lira, 2 yıl süreli olanlar için 738,40 lira, 3 yıl süreliler için 1049 lira ve 3 yıldan fazla süreli olanlar için 1478,30 lira oldu.

ELEKTRİKTE KADEMLİ TARİFEYE GEÇİLDİ 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2022 yılı için elektrik tarifelerinin belirlenip Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildiği belirtilerek, "Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir. Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur.

2022 YILI KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul'da 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak köprü ve Avrasya Tüneli ücretlerini açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinde uygulanan tek yönlü ücretlendirme, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren köprü geçiş ücretleri iki eşit parçaya bölünerek iki yönlü olarak değiştirilmiştir. Boğaz Köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 TL olarak belirlenmiştir." denildi.

AVRASYA TÜNELİ ÜCRETLERİ 
Avrasya Tüneli'nin de ücretleri belli oldu. Yapılan açıklamada ''Avrasya Tüneli’nde ise otomobil geçiş ücreti 05:00 24:00 saatleri arasında tek yönde 53 TL, 00:00 – 05:00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli olarak 26,50 TL olarak belirlenmiştir.'' denildi.

ARTIK TARİHE KARIŞIYOR 
e-Devlet'e tüm vatandaşları ilgilendiren yeni bir özellik geldi. Bu yeni özellikle birlikte vatandaşlar e-Devlet üzerinden kimlik numarası ile işlem yapılmasını kısıtlayabilecekler.
171 Ocak 2022 itibariyle resmen başladı Hepsi tek tek değişti, İşte birçok alandaki yenilikler...
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi e-Devlet'teki yeni özelliği duyurdu. Buna göre vatandaşların, kimlik numaralarına kısıt koyarak, iradeleri dışında şirket ortağı/yetkilisi olmasının önüne geçilebilecek.

KİMLİK DOĞRULAMA 1 MARTTA 
Elektronik haberleşme sektöründe başvuru sahibinin kimliğinin doğrulanma süreci hakkında yönetmelik 1 Mart 2022'de yürürlüğe girecek.

TUTUKLAMA VE ADLİ KONTROLE İTİRAZDA YENİ DÖNEM 
Sulh ceza hakimliğince verilen tutuklama ve adli kontrol kararlarına yapılacak itirazların, başka bir sulh ceza hakimliği yerine bir üst mahkeme olan asliye ceza mahkemelerine yapılmasına 1 Ocak 2022'de başlanacak.

DİJİTAL BANKACILIKTA YENİ DÖNEM 
Yalnızca dijital kanallar üzerinden müşterilerine hizmet verecek olan bankalar, BDDK'ya başvurarak gerekli izinleri almaları halinde 2022 yılından itibaren sektörde faaliyet göstermeye başlayabilecek.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52