GEBELİK ve COVİD-19

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin.Op.Dr.Amanullah ÇAĞATAY koronavirüs nedeni ile anne adaylarında meydana gelen olumsuz düşüncelerin cevaplarını “GEBELİK ve COVİD-19” başlıklı yazısıyla paylaştı.

banner96

GEBELİK ve COVİD-19

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin.Op.Dr.Amanullah ÇAĞATAY koronavirüs nedeni ile anne adaylarında meydana gelen olumsuz düşüncelerin cevaplarını “GEBELİK ve COVİD-19” başlıklı yazısıyla paylaştı.

27 Ekim 2021 Çarşamba 20:13
GEBELİK ve COVİD-19
banner22

GEBELİK VE COVİD-19

Tüm dünyada COVlD-19 nedeniyle artan anne ölümleri tartışılmakta ve gebelikte aşılamanın sonuçları değerlendirilmektedir. Türkiye'de aşısız ya da tam aşılı olmayan gebe ölümlerinin son dönemde fazlalaştığına dikkat çekmektedir.

18 ülkeden 2130 kadının dahil edildiği bir araştırmada COVlD-19 geçiren gebelerde anne ölümü, preeklampsi ve erken doğum riskinin geçirmeyenlere göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Hem Alfa hem de şu an ülkemizde baskın olan Delta varyantının gebelerde daha ağır sonuçları olduğu bildirilmektedir.

Türk Tabipler Birliği ve Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneğinin ortak bildirisine göre gebelikte aş uygulaması, bilimsel araştırmalara güvenlik gerekçesiyle gebelerin dahil edilmemesi ya da geç bir dönemde dahil edilmesi nedeniyle dikkatle ele alınması gereken bir konudur. Gebelikte COVID19 aşılarının kullanımıyla ilgili birçok araştırma yürütülmüş ve 1 Eylül 2021 itibarıyla İngiltere, ispanya, İsveç, İsviçre, Norveç, Finlandiya, ABD, Kanada'yı içeren 34 ülkede, gebelere COVID19 aşısı uygulanmaya başlanmıştım. Bu ülkelerde gebelerin aşı olması bakanlık politikası olarak teşvik edilmektedir.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, "Aşı Uygulanacak Gruplar” listesine göre yaş gruplarında sırası gelen gebelere mRNA (Pfizer-BioNTech) ve inaktif virüs (Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısı) aşılarının uygulanabileceğini; aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmamasının tercih edildiğini ve emzirme döneminde COVID-19'u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabileceğini önererek ayrıca bir güncellemeye gitmemiştir.

COVlD-19 gebeleri nasıl etkiler?

Gebelerin COVID-19'a yakalanma ihtimali genel toplumdan daha fazla olmamakla birlikte araştırmalar, COVlD-19'un gebelikte ölümcül sonuçları olan ciddi bir risk etmeni olduğunu ortaya koymaktadır. Gebe kadınların hastalığı ağır geçirme riski gebe olmayanlara göre daha fazladır.

Gebeysem, gebe kalmayı planlıyorsam veya şu anda emziriyorsam COVlD-19 aşısı olabilir miyim?

İngiltere, ispanya, İsveç, İsviçre, Norveç, Finlandiya, ABD, Kanada'yı içeren 34 ülkede 1 Eylül 2021 itibarıyla gebelere COVlD-19 aşısı uygulanmaktadır.

Avrupa ilaç Ajansı (EMA) ve CDC özel bir sağlık sorunları olmadıkça, bir hekim tarafından değerIendirildikten sonra gebe kalmayı planlayanlara, gebelere ve emzirenlere COVID-19 aşılarının yapılmasını önermektedir. CDC, 11 Ağustos 2021 'de, gebelerin aşılanmasının hastalığa bağlı komplikasyonlar ve artan yaşam kayıpları nedeniyle hiç olmadığı kadar aciliyet kazandığını duyurmuştur.

Dünya Sağlık örgütü (DSÖ) aşılamadan önce gebelik testi gerekmediğini, aşılama nedeniyle gebeliğin ertelenmesini veya aşılama nedeniyle gebeliğin sonlandırılmasını önermemektedir; yine DSÖ, diğer yetişkinlerde olduğu gibi emziren kadınlarda COVID-19 aşısı önermekte ve aşılamadan sonra emzirmenin kesilmesini önermemektedir. iki doz aşlamanın önemine işaret etmektedir. Gebelik, bağışıklık sistemini baskılar ve kalp-solunum sistemle öne ek yük bindirir; bu nedenle anneyi enfeksiyona karşı korumak birincil faydadır. Veriler, bir COVlD-19 aşısı olmanın faydalarının gebelik sırasında aşlamanın bilinen veya potansiyel risklerinden daha ağır bastığını göstermektedir. Aşılama, yoğun bakım ve erken doğum dahil olmak üzere hem kadınlar hem de bebekler için gebelikte bilinen COVlD-19 risklerine karşı korunmanın en iyi yoludur. Nitekim COVlD-19 ile ciddi şekilde hastalanan gebe kadınların büyük çoğunluğu aşısızdır.

Gebelikte ne zaman aşı yaptırmalıyım?

Gebeliğin ilk üç ayı düşük açısından risklidir ve kadınların %11-16'sında görülür. Bu nedenle gebelikte bağışıklama bazı ülkelerde 12. hafta sonrasında yapılmaktadır.

COVlD-19 aşısı doğurganlığımı etkiler mi?

Hayır, COVlD-19 aşısının kadınlarda veya erkeklerde doğurganlık sorunlarına neden olduğuna, plasenta ve fetüse zarar vereceğine dair hiçbir kanıt yoktur. Gebe kalmaya çalışan kadınlar mevcut COVlD-19 aşılarıyla aşılanabilir aşıyı tamamladıktan sonra da hamileliği geciktirmek için hiçbir neden yoktur.

Aşılar, doğmamış çocuğunuza COVlD-19'a karşı bir miktar koruma sağlayabilir mi?

Bu konuda yeterli sayıda araştırma bulunmamaktadır. Sadece bir gebede aşıdan koruyucu antikorların plasentayı geçerek bebeğin COVID-19'a karşı bağışıklığına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Annenin aşılanmasının yeni doğanları COVID-19'dan korumaya yardımcı olması muhtemel olsa da bu antikorların ne kadar koruma sağlayacağını veya bu korumanın ne kadar süreceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

banner44
Son Güncelleme: 27.10.2021 20:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52