Kategoriler

HABER 41 | Kocaeli Güncel Son Dakika Haberler

Sigara Bağımlılığı Nasıl Başlar?

Sigara kullanımı, en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Her bir sigara, vücut için zehirli, tahriş̧ edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000’den fazla kimyasal madde içerir. Bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmıştır. Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, açıkladı.

Erkeklerin Yüzde 35’inin Kadınların ise Yüzde 15’nin Ölüm Nedeni “Sigara”

İnsanları sigaraya bağımlı hale getiren madde nikotindir. Nikotinin, vücudumuz üzerinde kalp atışlarını hızlandırıcı, tansiyonu yükseltici ve kanın pıhtılaşma riskini artırıcı olumsuz etkileri vardır.  Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni sebebini yine sigara oluşturmaktadır.

Sigaraya Bağımlılık Nasıl Oluşmaktadır?

Nikotin çok güçlü̈ bir psikolojik uyarıcı ajandır. Sigarayı ilk kez deneyen her üç̧ kişiden biri tek bir sigara ile bağımlı hale gelmektedir. Bir sigara içildiğinde ortalama 10 saniye gibi kısa bir sürede yanaktan emilen nikotin, beyne ulaşır ve serotonin gibi hormonların salgılanmasını sağlayan merkezin uyarılmasıyla birlikte meydana gelen hormonal salınımlar, zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı gibi değişikliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Ödül gibi gelen bu değişikliklerin devam etmesi için vücudunuz daha çok nikotin istemeye başlar ve bu durumda içilen sigara miktarında artışa sebep olur. Nedeni nikotinin meydana getirdiği etkilere karşı vücutta tolerans gelişmesidir. Bunun anlamı şudur: Vücuttaki nikotin miktarı arttıkça etkisi azalır, ödül gibi gelen değişikliklerin devamını sağlamak için nikotin miktarının daha da artması gerekmektedir. Artık vücudumuz bu maddeyi gerek olmadığı halde almak istemektedir.  Bu davranışı yapmadığımız zaman hissettiğimiz sinirlilik, gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, iştah artışı, depresyon vb. duygular irademizle kontrol edebileceğimiz bir durum olmaktan uzaklaşmış ve tıbbi bir bozukluk halini almıştır.Eğer kişi sigarayı bırakmak istiyor ve kendi kendine zorlanıyorsa bir uzmana başvurarak etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerinden yararlanabilir.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra:

20. dakikada nabız, kan basıncı ve vücut ısısı normale döner. 24. saatte kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır.
 

2 hafta – 3 ay sonra

  • Efor kapasiteniz artar.
  • Öksürük varsa azalır, 3 ay içinde kaybolur.
  • Balgam varsa 2 haftada yarı yarıya azalır.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GENEL
6 Kez Görüntülendi.
Düzce'de kaza: 2 yaralı
GENEL
3 Kez Görüntülendi.
Liyakatsiz olan bezdirir
KOCAELİ
7 Kez Görüntülendi.
Yukarı Hereke-Dilovası Çerkeşli yolu tam sürat
GENEL
5 Kez Görüntülendi.
TBMM haftalık mesaisine yarın başlıyor
GENEL
6 Kez Görüntülendi.
484 yıllık gelenek Manisa'ya şifa saçtı
GÜNDEM
5 Kez Görüntülendi.
Uçak Biletlerinde Tavan Fiyata Zam
GENEL
5 Kez Görüntülendi.
Kocaeli'de 1 Mayıs kutlama alanları belli oldu!
ÇAYIROVA
5 Kez Görüntülendi.
Çiftçi, Gençlik Merkezi’nde gençlerle buluştu
KOCAELİ
7 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir’den çocuklara ücretsiz at binme
KOCAELİ
5 Kez Görüntülendi.
Kocaelilileri bu yaz pırıl pırıl sahiller bekliyor