Büyükşehir'de Akademi Liselilere Engelli Farkındalığı eğitimi verildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Akademi Lise öğrencileri için "Engelli Farkındalığı" konusunda seminer düzenlendi.

banner96

Büyükşehir'de Akademi Liselilere Engelli Farkındalığı eğitimi verildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Akademi Lise öğrencileri için "Engelli Farkındalığı" konusunda seminer düzenlendi.

12 Şubat 2017 Pazar 15:45
Büyükşehir'de Akademi Liselilere Engelli Farkındalığı eğitimi verildi
banner22

Seminere aynı zamanda Başkan Danışmanı olan görme engelli Dilek Karaca'nın engellilerle iletişim konusunda verdiği örnek ve öneriler damga vurdu. Karaca, "Bir görme engelliyi anlamak için gözlerinizi birkaç dakikalığına kapatıp yollarda yürümek yetmez. İlle de empati kurmak istiyorsanız bunun en önemli adımı engellilerle vakit geçirmektir" dedi. Seminerde ayrıca Engelliler Şube Müdürlüğü personellerinden Sosyolog Bahar Demirhan da iletişimle ilgili önemli bilgiler aktardı.

DİNLEME SORUNU İLETİŞİMİ ENGELLİYOR

Akademi Lise'de gerçekleştirilen seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Seminerde ilk olarak Engelliler Şube Müdürlüğü personeli Sosyolog Bahar Demirhan iletişim ve yaşanan sorunlarla ilgili bilgiler verdi. Genel olarak insanlarda bir dinleme sorunu olduğunu kaydeden Demirhan, "Herkesin derdi anlatmak ve anlaşılmak. Dinleme sorunumuz olduğu için iletişimde problem yaşıyoruz" dedi.

KARŞIMIZDAKİNİ KABULLENMELİYİZ

Sosyolog Bahar Demirhan bu konuda başta kabullenme konusunda sorun yaşandığına dikkat çekerek, bu etabın aşılamaması durumunda iletişimde ilerleme kaydedilemediğini anlattı. Beden dili içinde gülümsemenin önemine değinen Demirhan, "Bu bilgilere sahip olursak bu kuralları iletişimimize yansıtabiliriz. İletişim doğuştan gelen bir refleks değil. İletişim de öğrenme ile kazanılan bir yetenektir. Kendimizi tanımak çok önemli.  Kendimizle ilgili kör alanlar olabilir. Başkası için bu kör alan biliniyorsa bu kötü bir durum oluyor. Dışardan gelen eleştirileri bu nedenle kabul etmezsiniz. Sizin bildiğiniz ama başkasının bilmediği bir durumda gizlilik vardır. Kendimiz sadece biliyoruzdur bu durumu. Bunda da iletişimde sorun çıkar" şeklinde konuştu.

EMPATİ VAKİT GEÇİRMEYLE OLUR

Seminerde ikinci konuşmayı ise aynı zamanda Başkan Danışmanı olan görme engelli Dilek Karaca yaptı. Karaca bilgilendirmesi sırasında engellilerle iletişim konusunda günlük hayatta yaşanan sorunları verdiği örneklerle ortaya koydu. Akademi Lise öğrencilerine, "Bir engelli ile karşılaştığınızda yapacağınız ilk şey nedir?" diye soran Karaca, "Gülümsemek ve "yardım etmek" gibi cevaplar aldı. Bu konuda insanların maalesef engellileri çoğunlukla acıma ekseninde değerlendirdiğine dikkat çeken Karaca, "Bundan kasıt gideceği yere götürmek, yemeğini yediririm, para veririm demektir. Yardım etmek bu kadar basit olmamalı. Bir görme engelliyi anlamak için gözlerinizi birkaç dakikalığına kapatıp yollarda yürümek yetmez. İlle de empati kurmak istiyorsanız bunun en önemli adımı engellilerle vakit geçirmektir" dedi.

ENGELLİYE YARDIM EDERKEN YAPILAN YANLIŞLAR

Öğrenciler tarafından ilgiyle izlenen sunumunda Karaca, engellilere yardım ederken yapılan yanlışlara verdiği örneklerle değindi. Karaca şöyle konuştu; "Örneğin yolun karşısında bir görme engelli var. İnsanlar hemen onu karşıya geçirmeye çalışıyor. Bu yanlış bir tutum. İlk olarak engelliye yardıma ihtiyacı olup olmadığı sorulmalı. Belki karşıya geçmek istemiyor. Bunun dışında karşıya geçirirken de yapılan yanlışlar var. Engelliyi dirseğinden tutup ondan bir adım önde yürümelisiniz. İşitme engellilerle iletişim konusunda ise mümkünse işaret dilini öğrenin. Dudak okuyabilmesi için karşısında durun. Zihinsel engellilerle iletişimde ise sabırlı olun. Toplum zihinsel engellilere deli olarak bakıyor. Zihinsel engelliler çabuk tanıyor ve alışıyorlar. Sonuçta karşımızdaki engelli ya da değil bir insan. Sonrada engelli olan insanlara karşı da daha sabırlı olun. Sonrada engelli olan insanlar doğuştan engellilere göre size daha fazla tepki verebilir. Bir kişiden aldığınız tepkiyi asla diğerlerine mal etmemelisiniz."

ENGELLİLERLE DİREKT İLETİŞİM KURUN

Akademi Lise öğrencilerine engellilerle iletişim konusunda önemli bilgiler veren Dilek Karaca, "Sizler geleceğin yöneticileri olacaksınız. Karşınıza engelli insanlar gelecek. Onlarla direkt siz iletişim kurun" dedi.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52