Muhtar ve Belediye Başkanlarının Maaşı Ne kadar?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediye başkanı ve muhtarların alacağı maaş merak konusu oldu. Nüfusu 2 milyonun üzerinde olan büyükşehir belediye başkanları Nisan'da 24 bin lira, muhtarlar ise Haziran'a kadar bin 911 lira sonrasında ise 2 bin 7 lira maaş alacaklar.

banner96

Muhtar ve Belediye Başkanlarının Maaşı Ne kadar?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediye başkanı ve muhtarların alacağı maaş merak konusu oldu. Nüfusu 2 milyonun üzerinde olan büyükşehir belediye başkanları Nisan'da 24 bin lira, muhtarlar ise Haziran'a kadar bin 911 lira sonrasında ise 2 bin 7 lira maaş alacaklar.

02 Nisan 2019 Salı 12:03
Muhtar ve Belediye Başkanlarının Maaşı Ne kadar?
banner22

31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediye başkanı ve muhtarların alacağı maaş merak konusu oldu. Nüfusu 2 milyonun üzerinde olan büyükşehir belediye başkanları Nisan'da 24 bin lira, muhtarlar ise Haziran'a kadar bin 911 lira sonrasında ise 2 bin 7 lira maaş alacaklar.Belediye başkanlarının maaşları ile belediye meclis üyelerinin özlük hakları 5393 sayılı Belediye Kanunu ile düzenleniyor. Kanuna göre, belediye başkanlarının maaşları, görev yaptıkları yerin nüfusuna göre değişiyor. Örneğin, yasada nüfusu 2 milyonun üzerinde olan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep büyükşehir belediye başkanlarının maaşları 230.000 gösterge ile belirleniyor.


24 BİN LİRA MAAŞ ALACAKLAR

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, nüfusu 2 milyonun üzerindeki büyükşehir belediye başkanları Nisan ayında yüzde 20 oranında gelir vergisi ödeyecekler. Prim ve vergiler düşüldükten sonra 24 bin lira maaş alacaklar. Evli, eşinin çalışıp çalışmaması ve çocuk sayısına bağlı olarak ayrıca aile yardımı ve asgari geçim indirimiyle ele geçen tutar artabiliyor.Vergi oranı arttıkça ilerleyen aylarda ele geçen maaşları azalıyor. Örneğin; Haziran ayında yüzde 27 oranındaki vergi dilimine girince aile yardımı hariç net maaşları 21 bin 649 liraya gerileyecek. Belediye başkanlarının görevli, izinli ve hasta bulunduğu sürelerde maaşları kesilmiyor.

MUHTARLARIN MAAŞI

Köy ve mahalle muhtarlarına 14750 gösterge üzerinden maaş ödeniyor. Bu göstergenin memur maaş katsayısı ile çarpımı üzerinden hesaplanan tutardan sadece damga vergisi kesiliyor. Yeni seçilecek muhtarlar Haziran ayına kadar bin 911 lira, Temmuz ayından sonra ise en az 2 bin 7 lira alacaklar.


EMEKLİLİKTE ESKİ YENİ AYRIMI

Belediye başkanlarına, emekli olduklarında emekli aylıklarına ilave olarak makam ve temsil tazminatı ödeniyor. 2019 yılı ilk yarı itibarıyla ödenen toplam tazminat tutarı büyükşehir belediye başkanlarında 3 bin 134 lira, il belediye başkanlarında 2 bin 742, ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarında bin 567, diğer belediye başkanlarında bin 175 lira seviyesinde bulunuyor.İlk defa 1 Ekim 2008 tarihinden sonra seçilen belediye başkanlarının tazminattan yararlanma hakları ise çalışma statülerine göre değişiyor. 2008 öncesi Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışmış belediye başkanları tazminat alabiliyor. Fakat, SSK ve BAĞ-KUR'lu olup ilk defa bu seçimde başkan seçilen kişiler ise emekliliklerinde makam, temsil, görev tazminatı alamayacak.Memurluğa 1 Ekim 2008'den sonra başlayanlar da SSK ve BAĞ-KUR'lular gibi tazminattan yararlanamayacak.
 

banner44
Son Güncelleme: 02.04.2019 12:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52