1989 Bulgaristan Göçmenleri

1989 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Türk’lerdir. Yüzyıllarca yaşadıkları topraklardan Sosyalist Bulgaristan Hükümeti tarafından ağır baskılar altında kalmaları sonucu,

banner96

1989 Bulgaristan Göçmenleri

1989 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Türk’lerdir. Yüzyıllarca yaşadıkları topraklardan Sosyalist Bulgaristan Hükümeti tarafından ağır baskılar altında kalmaları sonucu,

26 Nisan 2017 Çarşamba 23:02
1989 Bulgaristan Göçmenleri
banner22

o dönemde Turgut Özal’ın girişimleriyle anavatan olarak kabul ettikleri Türkiye gelmişlerdir. 1989 Bulgaristan göçmenleri tüm birikimlerini geride bıraktıklarından sıfırdan başlayarak bir hayat mücadelesine atılmışlardır. Kesin ve resmi rakam bilinmemekle birlikte sayıları 600 bin civarı olduğu sanılmaktadır.

1989 Göçmenlerinin Yerleştiği Şehirler

Yerleştikleri şehirlerin başında Bursa, İzmir ve İstanbul gelmektedir. Bunların dışında Eskişehir, Mersin ve Trakya bölgesi sayılabilir. Yerleşim yeri seçilirken orada bulunan ve daha önceki göçlerde göç etmiş olan akrabalar etkili olmuştur.

1989 Bulgaristan Göçmenleri’nin Çektiği Zorluklar

Az öncede belirtildiği üzere maddi olarak yeni bir başlangıç yapmak durumda kalmışlardır. Bulgaristan’da evlerini, bahçelerini, topraklarını bırakmak zorunda kalmış yada yok pahasına satmışlardır. Türkiye’ye geldiklerinde devlet makul ölçülerde kendilerine sahip çıkmaya çalışmıştır. Bunun için Bulgaristan Türk’lerine uzun vadeli taksitlendirme seçenekleriyle konut imkanı sağlamış, ama sayı fazla olduğundan bu imkandan az bir kısım faydalanabilmiştir.

Bulgar hükümetinin uyguladığı bazı politikalar sonucu çocuklarını Bulgaristan’da bırakmak zorunda kalan aileler olmuştur. Hatta bu durum o dönemim TRT dizilerinde dile getirilmeye çalışılmıştır. Çok sonraları çocuklar ailelerine çeşitli yollarla kavuşmuşlardır.

1989 yılında göç eden Bulgaristan Türklerinin zorluk yaşadığı bir diğer husus iş sahasında olmuştur. Meslek sahibi olanlar dahi vasıflı iş bulmak konusunda zorlanmış, bunun sonucunda vasıfsız işlerde çalışmak zorunda kalmışlardır.

Bulgaristan’da Türk ve Müslüman oldukları için Bulgar devleti tarafından etnik ayrımcılığa maruz kalan Bulgaristan Göçmenleri bu seferde Türkiye’de bazı kesimler tarafından bilinçli yada bilinçsiz olarak “Bulgar” yakıştırılması yapılmış bunun sonucunda, göç eden insanlar hayal kırıklığı yaşamışlardır. Toplumun bir kısmı ise zorunlu göç’e tabi olan bu insanlara destek olmuş, çalışkanlıklarından dolayı kendilerini taktir etmişlerdir.

1989 Göçmenlerinin Genel Özellikleri

  • Çalıkanlıklarıyla ün salmışlardır.
  • İmkanları ölçüsünde müstakil ev kendileri için önemli olmuştur.
  • Kırk yaş üstü konuşmalarda Trakya şivesi ön plandadır.
  • Toplum tarafından sevilmiş ve genel olarak güvenilir insan muamelesi görmüştür.
  • Doğduğu, hayatının önemli bir kısmını geçirdiği Bulgaristan’ı unutamamış, bunun sonucu olarak fırsat buldukça ülkeyi ziyaret etmiştir.
  • Çocuklarının öğretimine önem vermiş, ülkeye faydalı bireyler yetiştirmek için gayret göstermişlerdir.
  • kaynak:maciraga
banner44
Son Güncelleme: 26.04.2017 23:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Koşukavaklı Ayşe 2017-04-26 23:19:18

Haber41 size binlerce teşekklürler

banner52