Bağışıklık Sistemini Neler Zayıflatır?

Boş zamanların değerlendirilme şekli, ne sıklıkla alkol tüketildiği, stres seviyesi, fiziksel olarak ne kadar aktivite ve egzersiz yapıldığı bağışıklığı olumsuz etkileyebilir.

banner96

Bağışıklık Sistemini Neler Zayıflatır?

Boş zamanların değerlendirilme şekli, ne sıklıkla alkol tüketildiği, stres seviyesi, fiziksel olarak ne kadar aktivite ve egzersiz yapıldığı bağışıklığı olumsuz etkileyebilir.

20 Nisan 2021 Salı 12:05
Bağışıklık Sistemini Neler Zayıflatır?
banner22

Kaygı ve Stres
Endişeli olmak ve stres yapmak bağışıklıkta kısa bir zaman içinde zayıflatıcı etki yapar. Uzman doktorlar stresin beynin enfeksiyonla savaşan T hücrelerinin işlevini bozan kortizol hormonu üretimini artırdığını açıklamaktadır. Stresin sürekliliği zayıflama sürecinde etkiyi daha da artırır. Arkadaşlardan destek almak, düzenli egzersiz yapmak ve fiziksel aktivite süreklliliği uygulamak stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Endişeler hayatın normal akışını engellerse, stres ve endişeden kurtulmakta kişiler sıkıntı çekerse bir doktor ile görüşülmelidir. 

Yalnızlık
Yalnız hissetmek bağışıklık sistemini bozabilir. Fareler üzerinde yapılan araştırma, yalnızlıkla ilişkili artan anksiyetenin (kaygının) bağışıklık sisteminin daha fazla baskılanmasına ve daha fazla oksidatif strese veya serbest radikallerin neden olduğu hasara yol açtığını ortaya koymuştur.

Uykusuzluk
Uyku eksikliğinden dolayı vücutta savunmada rol oynayan antikorlar yeterince yapılamaz. Yeterince uyumamak, virüs veya mikrop kapma olasılığını artırabilir, hastalıkların iyileşmesini geciktirebilir. Bağışıklıkta etkin rol oynayan sitokin denilen maddeler sadece uyurken salgılanır.

İlaç Türleri 
Alerji, artrit, lupus, IBS ve organ nakli tedavisinde kullanılan ilaçlar, kortokosteroidler, iltihaplanmaya karşı kullanılanTNF inhibitörleri ve kanser için kullanılan kemoterapi ilaçları bağışıklığı baskılayabilir. 

Sebze-Meyve Tüketimi
Sebze ve meyve tüketimi vücutta enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin yapımını artırır. Taze gıdalar, tohumlar ve kuru yemişler beta karoten, çinko, E,C ve A vitaminleri bakımından zengindir. Bitkisel gıdalar vücuttaki yağ yüzdesinin düşmesine yardımcı olan lif içerir.

D Vitamini
D Vitamini vücudun bağışıklığını güçlendirici özelliğe sahiptir. Yumurta, yağlı süt ve yağlı balıklardan, kahvaltılık gevrekleri gibi güçlendirilmiş yiyeceklerden elde edilebilir, bir diğer kaynağı da güneştir. Yaz ayları boyunca haftada iki ya da üç kez ellerin, yüzün ve kolların 5 ila 15 dakika güneş ışını alması yeterlidir. Güneş ışığı, bağışıklıkta etkili olan T hücrelerine enerji verebilmektedir.Ormanlardaki bitkilerin çoğu bağışıklığı güçlendiren fitokidler denilen doğal bakterisitler ve solunan diğer bazı maddeler üretir.

Sigara ve Alkol
Sigaradan, çiğneme tütününden veya başka bir kaynaktan alınan nikotin, vücudun mikroplara karşı savaşma yeteneğini azaltabilir. Bu elektronik sigaralar içinde geçerlidir. 

Aşırı alkol alımı yalnız bir kez bile olsa bağışıklık sisteminin istilacı patojenlere tepkisini azaltabilir, vücudun savunma mekanizmalarını 24 saat boyunca yavaşlatabilir. Devamlı alkol tüketim durumunda vücuttaki onarım yeteneğinde körelme olur. Alkol kullanıyorsa kadınlar günde bir, erkekler iki kadeh ile sınırlı tutmaya çalışmalıdır.

Egzersiz
Düzenli yapılan egzersizler, bakteri ya da virüs girdiğinde vücudun savunmasını kolaylaştırır. Egzersiz nedeniyle kan vücutta verimli bir şekilde dolaşır, bağışıklık ve savunmayla ilgili maddeler gerekli yerlere daha kolay ulaşır. 

Kaynak; Bilgi Ustam

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52