2017 Seçmen kaydı sorgulama ve Nerede oy kullanacaksınız?

2017 Referanduma bu pazar günü nerede oy kullanacağım sorusu merak edilmeye başlandı.  16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Referandum öncesinde nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını merak eden vatandaşlar ysk.gov.tr veya e-devlet üzerinden seçmen sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilecek

banner96

2017 Seçmen kaydı sorgulama ve Nerede oy kullanacaksınız?

2017 Referanduma bu pazar günü nerede oy kullanacağım sorusu merak edilmeye başlandı.  16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Referandum öncesinde nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını merak eden vatandaşlar ysk.gov.tr veya e-devlet üzerinden seçmen sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilecek

14 Nisan 2017 Cuma 13:33
2017 Seçmen kaydı sorgulama ve Nerede oy kullanacaksınız?
banner22

2017 Referanduma bu pazar günü nerede oy kullanacağım sorusu merak edilmeye başlandı.

 16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Referandum öncesinde nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını merak eden vatandaşlar ysk.gov.tr veya e-devlet üzerinden seçmen sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilecek.

16 Nisan 2017’de yapılacak Anayasa Değişikliği Referandumu için az bir süre kaldı. Referandum’da nerede oy kullanacağını merak edenler için Yüksek Seçim Kurulu  (YSK), seçmen sorgulama sayfasını vatandaşların erişimine açtı. YSK  gov.tr ya da e-devlet üzerinden‘’Nerede oy kullanacağım?’’ seçmen sorgulama sistemine TC kimlik numarası ile giriş yapabilirsiniz. Peki YSK seçmen sorgulama işlemi nasıl yapılır? 2017 Referandum süreci nasıl işleyecek?
 

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI E-DEVLETTEN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ.
 

Oy kullanacağınız yerin sorgulamasını yapmak için YSK’ nın resmi internet sitesine giriniz. Buradan ‘’Seçmen İşlemleri’’ menüsüne tıklayınız. Ardından da açılan sayfada bulunan ‘’Nerede Oy Kullanacağım?’’ bağlantısına tıklayınız ve T.C. kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı bulunduğunuz ili gerekli yerlere yazınız. Sonrasında ekran yer alan güvenlik kodunu da yazıp, formun alt kısmında bulunan ‘’Sorgula’’ butonuna tıklayarak nerede oy kullanacağınızın sorgulamasını yapabilirsiniz. YSK’ nın internet sitesi dışında yine e-Devlet sistemini kullanarak da sorgulama yapılabilir. e-Devlet sisteminden ‘’e-Hizmetler’’ bölümüne girerek buradan YSK bağlantısına tıklayıp nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
 

ÇİPLİ KİMLİK KARTI OY KULLANABİLİR Mİ?
 

Son zamanlarda halk arasında çipli kimliği olmayanların oy kullanamayacağı bilgisi dolaşmaktaydı. YSK tarafından bu iddiaların asılsız olduğu ve bu gibi iddialara itibar edilmemesi gerektiği belirtildi. Referandum için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan herkes oy kullanabilir. Kişilerin kimliklerini tereddütsüz şekilde ortaya koyan resmi nitelikteki belgelerin herhangi biri ile oy kullanılabilir. Örneğin; T.C. kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi ve pasaport gibi.
 

2017 HALK OYLAMASI NASIL YAPILACAK?
 

Halkın oyuna sunulma işlemlerini, YSK’ nın denetim ve yönetiminde seçim kurulları tarafından yürütülecektir. YSK, Anayasa değişikliklerinin halkın oyuna sunulması için gerekli olan bütün tedbirleri alıp, hazırlıkları yapacaktır. Kurul, yapılacak olan halk oylamasının düzenli ve sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak amacı ile gerekli olan ilke kararlarını almak için yetkili konumda olacaktır.
Halk oylaması sırasında beyaz renk üstünde ‘’Evet’’, kahverengi renk üstünde ise ‘’Hayır’’ ibaresi bulunan iki farklı renkten oluşacak birleşik oy pusulası kullanılacaktır. Halk oylamasına katılan vatandaşlar, üzerinde işaret olan mühür'ü birleşik oy pusulasında tercih etmiş olduğu kısmın üstüne basarak oyunu kullanacaktır. Anayasa değişikliği halk oylaması, yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 60. günden sonra gelen ilk Pazar günü yapılacak.
Halk oylamasının yapılacağı günden önceki yedinci günden başlayarak, Anayasa değişikliklerinin halka anlatılmasında da ilgili yasanın propaganda serbestliğine dair hükümleri uygulanacaktır.
Yabancı ülkelerde bulunan vatandaşların oy kullanma işlemleri, referandumdan 20 gün önce başlayacaktır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partiler ile Cumhurbaşkanı, halk oylamasının gerçekleştirileceği günden önceki yedinci gün itibari ile halk oylamasından önceki gün saat 18.00’a kadar televizyon ve radyoyla propaganda yapabilecektir.

YENİ ANAYASA DA NELER DEĞİŞİYOR ?

TBMM Genel Kurulunda kanunlaşan anayasa değişikliği.Cumhurbaşkanlığı sistemi çatısı altında getirilmesi öngörülen yeni düzenlemeler şöyle:

- Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak

- TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 5 yılda bir aynı gün yapılacak

- Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek

- Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.

- Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilmeyecek

- Meclis, denetim ve bilgi edinme yetkisini, "Meclis araştırması", "Genel görüşme", "Meclis soruşturması" ve "Yazılı soru" yoluyla kullanacak

- Cumhurbaşkanlığına, seçimlerde geçerli oyların en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

- Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

- Cumhurbaşkanı "Devlet başkanı" olacak, yürütme yetkisini üstlenecek, Başkomutanlığı temsil edecek

- Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek.

- Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak.

- Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

- TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz olacak.

- TBMM cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında soruşturma açılmasını isteyebilecek.

- Kanunda açıkça düzenlenen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak

- Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.

- Cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

- Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak.

- Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.

- TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

- Cumhurbaşkanı, kanunda düzenlenen ilgili şartların gerçekleşmesi halinde OHAL ilan edebilecek.

- Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak.

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek.

- Bütçeyi Cumhurbaşkanı Meclise sunacak.

- Bakanlar kurulu olmayacak. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek.

- TBMM'nin bir sonraki seçimi ve Cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019 tarihinde birlikte yapılacak.

- Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kalkacak.

Oyunuzun geçerli olabilmesiiçin, tektercih yapmanız gerekiyor.

,

BÖYLE OY KULLANIRSANIZ GEÇERSİZ OLUR.

banner44
Son Güncelleme: 14.04.2017 13:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52