BULGARİSTAN’DAN GÖÇEN TÜRKLERİ İLGİLENDİREN YASA TEKLİFİ

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Bulgaristan’dan göçen Türkleri ilgilendiren kanun teklifini meclise sundu

banner96

BULGARİSTAN’DAN GÖÇEN TÜRKLERİ İLGİLENDİREN YASA TEKLİFİ

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Bulgaristan’dan göçen Türkleri ilgilendiren kanun teklifini meclise sundu

19 Aralık 2016 Pazartesi 21:54
BULGARİSTAN’DAN GÖÇEN TÜRKLERİ İLGİLENDİREN YASA TEKLİFİ
banner22

Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden Türklerin emekli olabilmeleri için yasada var olan ‘1989-2008 yılları arasında zorunlu göçe tabi tutulmaları gerekliliği sebebiyle pek çok Bulgaristan göçmeni Türkler birçok zorluk çekiyor. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet meclise sunduğu yasa teklifiyle, Bulgaristan göçmeni her Türk vatandaşının zorunlu göç nedeniyle Türkiye’ye geldiğini belirterek, bu şartın kaldırılmasını istedi. 

‘ZORUNLU GÖÇ’ İFADESİ YÜZÜNDEN
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Milletvekili Hürriyet, “Bulgaristan’dan ülkemize gelen soydaşlarımızın emeklilik işlemleri için var olan 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarla ilgili olan kanuna göre, tüm Bulgaristan göçmeni Türkler değil, yalnızca 01.01.1989 ile 08.05.2008 arasındaki dönemde ‘zorunlu göçe tabi tutulanlar’ yararlanabilmektedir. Belirli iskân kanunlarına göre vatandaşlığa alınmış kimselerin zorunlu göçe tabi tutulmuş olduğunun kabulü kanaatimizce eşitlik ilkesine, hakkaniyete, sosyal güvenlik hukukunun ruhuna aykırıdır. Nitekim Bulgaristan’dan göç devam etmekte, ancak bu göç zorunlu göç kapsamında değerlendirilmediği için, bu vatandaşlarımız Türkiye’de emekli olmak için oldukça zorlanmaktadır” 

ZORUNLU GÖÇ KOŞULLARI DEVAM EDİYOR 
Milletvekili Hürriyet Bulgaristan’da yaşayan Türklerin yaşadığı zorlukları açıklayarak, “Yıllardır sürdürülen asimilasyon politikası ve daha önce Türkiye’ye göç eden aile bireylerinden ayrı kalma soydaşlarımızı zorunlu olarak göç etmeye zorlamaktadır. 15 yıl öncesine kadar Bulgaristan’da Türkçe eğitim gören Türk çocukların sayısı yüz binlerle ifade edilirken, bugün bu rakam on bin civarındadır. Türkler sosyal, ekonomik alanlarda ayrımcılığa tabi tutulmakta, Müslüman Türk ismi taşımak iş bulmada dezavantaj olmaktadır. Müslümanların elindeki cami, medrese, imaret gibi vakıf eserleri de saldırılara maruz kalmaktadır” 

GÖÇMENLER ARASINDA AYRIM OLMAMALI
Yasada belirtilen zorunlu göçün halen daha devam ettiğini dile getiren CHP Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, “Halen devam etmekte olan sorunlar nedeniyle Bulgaristan’da yaşayan Türk vatandaşları Türkiye’ye göç etmekte ve bu göç de zorunlu bir şekilde gerçekleşmektedir. Verdiğim bu kanun teklifi ile 1989 yılından bu yana Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden her Türk vatandaşı, zorunlu göçe tabi tutulmuş olarak sayılmasını amaçladık. Böylece, Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden soydaşların arasında yarattığı ayrım kaldırılmış olacak” açıklamasında bulundu.

banner44
Son Güncelleme: 02.03.2017 11:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
necla yılmaz 2016-12-20 22:24:17

Teşekürler çok doru ayırım. olmamalı lyazım. hepimiz zorumlu göç etik

Avatar
EMİN KARABAŞ 2016-12-21 08:23:49

İLGİLERİNDEN DOLAYI MİLLETVEKİLİMİZE TEŞEKÜR EDERİM YASANIN TAKİBİNİ YAPMALARINI DA ARZU EDİYORUM.

Avatar
Ayşe Djambaz 2016-12-21 10:01:40

Bununla ilgili fikirleriniz katılıyorum fakat bilmediğiniz bir şey daha var benim eşim daha oturum izniyle burda bulunmakta 1992 de evlendik 2çocuğumuz var 23 ve 21 yaşlarında her ikisi de TC vatandaşı olmasına rağmen baba TC vatandaşı değil vatandaşlık baş vurumuzda yaptık fakat olumsuz buna da bir çözüm yolu olmalı sizlerin bilgilendirmek istedim saygılarımla (Suriyeli vatandaşlıga tabi oluyor da eşim bundan yararlanamıyor.)

Avatar
Meliha Sakalloğlu 2016-12-21 12:12:04

çok dogru biz türk ve müslumaniz ama bize burar göçmeni deniyor bu doğru deyil biz Bulgaristan göçmenleri.iz saygilar

Avatar
Perihan karabulut 2016-12-21 21:13:15

Bu söylenenler çok doğru ama daha da önemli bi konu var Bulgaristanda eğtim görmüş gençlerin hali neolacak denklik verilmiyor bazısına verildi bazısına sınav dendi neden bizim gençlerimiz mağdur oldu. Bu gençler vatanına yararlı olmak istiyorlar hızmet vermek istiyorlar aynen Suriyeli kardeşlerimiz gibi .Sizlerden yardım istiyoruz

Misafir Avatar
Huriye 2016-12-25 20:41:17 @Perihan karabulut

Bulgaristanda son yillarda bazen egitim goren gencler kopiye cekip, ya da para karsiligi diploma aldilar - o yuzden onlari yeniden sinavlamada yalniz fayda var. Oyle kopiye ceken bir doktorun ellerine dusmek stemezsiniz sanirim. Bilgisi olan gururla yeniden sinava cikabilir. Saygilarimla

Beğenmedim! (3)
Avatar
fikret güler 2016-12-21 08:52:36

nezaman yaplacak deyişiklik ve cok güzel bir tekliv zaten bizlerde tc varandaşlına alındıysak bg deki haklarımızı bizimde almaya hakımız olması cok doğaldır inşalah enkısa sürede karar verilir cok tşk ederim .

Avatar
Ali Gök 2016-12-21 20:19:22

1989-s den 2008-den sonra gelen parçalanmış ailelerin evi yeri çoluğu ve ćocukları var , yıllardan bu yana SSK-ÇALİŞMAKTALAR ve kimlik sahibi olmadılar, ileride emekli olamama durumdalar.
Sayın Milletvekili ben eski bir göçmen Derneği Başkanı olarak sizlerden istramım genç çocuklarımıza kimlik verilmesi. 5110-sayılı yaşlıların emekli borçlanması ve 1994-s konut paralarını geri iadesi tamamıyla ilede edilmedi. Saygılarımla

Avatar
Turkan 2016-12-21 22:56:56

Merhaba malulen emeklilik için de yardımcı olur musunuz? Mağduruz.

banner52