İş bulamayan EYT'lilere Devlet maaş bağlayacak

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, EYT’ye takılmış ve iş bulamayanlara maaş bağlanacağını müjdeledi.

banner96

İş bulamayan EYT'lilere Devlet maaş bağlayacak

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, EYT’ye takılmış ve iş bulamayanlara maaş bağlanacağını müjdeledi.

08 Temmuz 2020 Çarşamba 15:21
İş bulamayan EYT'lilere Devlet maaş bağlayacak
banner22

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, milyonlarca insanı ilgilendiren emeklilik ve çalışma hayatı ile ilgili merak edilen konuları değerlendirdi.Emekli olurken yaşa takılan vatandaşlar için önemli açıklamalar yapan Kaya, sigorta ve prim günlerini doldurup emeklilikte yaş problemine takılanlara "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yeni bir düzenleme gelebilir” ifadeleriyle müjdeli haberi verdi.Özgür Kaya, 1999 öncesi sigorta girişi yapılmasına rağmen emekli olurken yaş problemine takılanlar için "1991 yılında kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yılı dolduranların yaşlarına bakılmaksızın emekli olacakları bir yasa çıkarıldı. Bununla beraber kadınlar 38, erkekler ise 42 yaşında emekli olmaya ve başka yerlerde çalışmaya başladılar. Ancak bu sistem 1999’da ias etti. Deprem yaralarını sarmak için toplanan yardım paraları ile emeklilere maaş olarak ödendi. Günümüzde de emekli maaşlarının düşük olması ve sosyal güvenlik yapımızın kötü olmasının nedeni, 1991 ile 1999 yıllları arasında yapılan bu yanlış uygulamadır. Bu tarihten sonra, çıkarılan yasa ile emekli olacaklara kademeli yaş şartı getirildi. Birçok kişi 1999’dan önce sigorta olmasına rağmen EYT’ye takılmış. İnsanlar haklı olarak bu durumdan şikayet ediyorlar. Emekli olmanın 3 şartı var. Yaş, hizmet süresi ve prim. Bunlar olmadan emeklilik olmaz." ifadelerini kullandı.

 İŞ BULAMAYAN EYT'LİLER MAAŞA BAĞLANACAK 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, hükümetin EYT ile ilgili düzenlemeleri anlatırken "EYT’ye takılan, emekli olmak için iş arayan ve özellikle 50 yaş üzerindekileri işe alan işverenlere devlet teşvik veriyor. Bu durumda olan EYT’lileri işe alan işverenlerin primlerini devlet ödeyecek. Yine İşsiz EYT’lilerin sağlık sigortası primlerini devlet almayacak. Bir de 2023 hedefi arasında, devlet EYT’ye takılmış ve iş bulamayanlara, İşsizlik Fonu’ndan maaş bağlayacak. EYT’li olupta geç emekli olan ve maaşı düşük olanlara, hükümet hazırladığı tasarı ile TES yani Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nden ek maaş verecek.” ifadelerini kullandı.  
 

banner44
Anahtar Kelimeler:
MaaşEytSosyal Güvenlik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52