Ereğli Kumyalı Plajına Mavi Bayrak çekildi

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından Mavi Bayrak ile ödüllendirilen Karamürsel Ereğli Kumyalı Plajı, düzenlenen törenle mavi bayrağına kavuştu

banner96

Ereğli Kumyalı Plajına Mavi Bayrak çekildi

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından Mavi Bayrak ile ödüllendirilen Karamürsel Ereğli Kumyalı Plajı, düzenlenen törenle mavi bayrağına kavuştu

23 Haziran 2023 Cuma 17:33
Ereğli Kumyalı Plajına Mavi Bayrak çekildi
banner22

Kocaeli'de yaşayan herkesin pırıl pırıl denizlerde kulaç atmasını sağlamak amacıyla pek çok çevreci projeyi hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şehirdeki mavi bayraklı plajların sayısına bir yenisini daha ekledi. Bu bağlamda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın belirlediği 33 kriteri yerine getiren Karamürsel Ereğli Kumyalı Plajı, mavi bayrağına kavuştu. Plajın mavi bayrağı gerçekleşen törenle Kumyalı sahilinde dalgalanmaya başladı.

YOĞUN KATILIM

Ereğli Kumyalı Plajının hemen yanında gerçekleşen Mavi Bayrak ödül programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Yeniden Refah Partisi (YRP) Kocaeli Milletvekili Mehmet Aşıla, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Karamürsel İlçe Emniyet Müdürü Vedat İşleyen, Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Dursun Balaban, BBP İl Koordinatörü Metehan Küpçü,  AK Parti Karamürsel İlçe Başkanı Sait Mete, protokol, öğrenciler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Mavi Bayrak temalı resim yarışmasında derece giren öğrencilere ödüllerinin verildiği programda Başkan Büyükakın, çocuklarla birlikte mavi bayrağı göndere çekti.

“33 KİRİTER YERİNE GETİRİLDİ”

Bir mutluluğu daha paylaşmak için bir araya geldiklerini belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kumyalı Plajımız 33 kriteri gerçekleştirerek mavi bayrak almaya hak kazandı. Bunlar gerçekten zor kriterler. Bunları başarmak kolay değil, arkasında çok büyük emek var. Yani bir kere mavi bayrağı alıp oraya astıktan sonra mavi bayrak orada durmuyor. Mavi bayraklı plajlara tekrar tekrar titizlikle bakılıyor ve TÜRÇEV tarafından takip ediliyor. Bu kendi oluşturduğumuz bir standart değil, dışarıdan bir gözle değerlendiriliyor” dedi.

“23 ARITMA TESİSİNDEN BİR DAMLA SU ARITILMADAN BIRAKILMIYOR”

Plajların mavi bayrak alabilmesinin perde arkasında çok büyük emeklerin olduğunu kaydeden Başkan Büyükakın, “Bu başarının perde arkasında evsel ve kanalizasyon atıklarının denize bırakılmaması var. Şehrimizin çeşitli noktalarına yerleştirilmiş olan 23 tane arıtma tesisimiz var. Bu 23 arıtma tesisimiz de denize arıtılmadan bir damla su bırakılmıyor. Yılda 10 bin tane gemi Körfez’e girer ve çıkar. Bu gemilerin sintine atıkları ve balaj suları var ve bunların takibi var. Uçağımız ile havadan denetimler yapılıyor. Bugüne kadar Körfez’de gemilere yazılan ceza tutarı toplam 180 milyon TL civarında. Çok sıkı bir takip var. O çabaların sonucunda mavi bayrak ödülleri veriliyor” dedi.

“EREĞLİ HALKI YAPILAN ESERİN KIYMETİNİ BİLİR”

Karamürsel’deki ikinci mavi bayraklı plajın kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ise, “Bu işte emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve onun değerli çalışma arkadaşlarına Karamürsel halkı adına teşekkür ediyorum. Burada bize bir görev düşüyor. Bu yapılmış eseri sahiplenmek ve bu eseri yaşatmak. Ereğli halkı kadimdir, Ereğli halkı yapılan eserin kıymetini bilir. Bugün bu bölgede yapılan eser sadece Ereğli’nin değil, Karamürsel’in hatta Kocaeli’nin gururudur. Ama burayı koruma ve kollama görevi başta Ereğli halkınındır. O yüzden ben başta Ereğli’de yaşayan vatandaşlarımıza Kumyalı’da yaşayan vatandaşlarımıza ve buradaki herkese özellikle rica ediyorum. Bu eserleri koruyalım” dedi.

GEREKLİ ŞARTLAR SAĞLANDI

Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülü olarak biliniyor. Ayrıca bu ödül temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolü olarak da nitelendiriliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri de Ereğli Kumyalı Plajı’nda gerekli çalışmaları yaparak, plajı daha donanımlı hale getirdi.

KOCAELİ’DE 9 PLAJ MAVİ BAYRAKLI OLDU

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından koordine edilen ve Türkiye temsilciliği Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülen “Mavi Bayrak Programı” kapsamında Kandıra ilçesinde bulunan Cebeci, Bağırganlı, Kerpe, Kumcağız, Miço Koyu Kadınlar, Kovanağzı ve Seyrek Halk Plajları ile Karamürsel ilçesinde yer alan Altınkemer ve Ereğli Kumyalı Halk Plajları yapılan başvurular sonucunda 2023 yılı için “Mavi Bayrak Ödülü” almaya hak kazandı. Bu plajlar arasında bulunan Ereğli Kumyalı Halk Plajı için ilk defa başvuru yapılmış, yapılan inceleme ve değerlendirmelerin sonucunda bu plaj da Mavi Bayrak ödülüne layık görüldü.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52