MİA Kentimizin Parlayan Yıldızı Olacak

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Körfezin incisi olacak MİA projesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

banner96

MİA Kentimizin Parlayan Yıldızı Olacak

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Körfezin incisi olacak MİA projesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

17 Ocak 2018 Çarşamba 17:02
MİA Kentimizin Parlayan Yıldızı Olacak
banner22

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, son dönemde kent gündeminde olan Merkezi İş Alanı (MİA) Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenleyerek detaylı bilgiler aktardı. Toplantıda Kocaeli’nin parlayan yıldızı, körfezin incisi olacak olan MİA projesiyle 60 bin vatandaşa istihdam sağlanacağının ifade edildi. Seka Sahil Restoran’da düzenlenen basın toplantısına Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Hukuk Müşaviri Necmi Özer de katıldı.

KENTİMİZİN PARLAYAN YILDIZI

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, “Son günlerde kent gündeminde yer alan merkezi iş alanı konusunun muhataplarından doğru bilgiyi almanız için bu toplantıyı yapıyoruz. 465 hektarlık MİA, kentimizin parlayan bir yıldızı, Körfezimizin ise bir incisi olacaktır. Bu planın hayata geçirilmesi ile Kocaeli’nin, bölgedeki tartışmasız liderliğini de perçinleyecektir. MİA planı ile bu alan Kocaeli ’ye yeni bir kimlik ve vizyon katacaktır. İzmit’in prestiji olan MİA planı ile daha nitelikli, canlı, yaşanılabilir dinamik yeni bir kent merkezi oluşacaktır. Sadece İzmit’in değil, Kocaeli’nin dört bir tarafının ve çevre illerin cazibe merkezi olacaktır” dedi.

GELECEK BU BÖLGEDE ŞEKİLLENECEK

Özak, “Atıl olan ve uzun yıllardır bir türlü gelişemeyen bu bölge MİA imar planı ile İzmit’in ve Kocaeli’nin prestij bölgesi olacak ve İzmit’in geleceği bu bölgede şekillenecektir. MİA Planı ile bu bölgede ulusal ve uluslararası kongre merkezleri, oteller, banka binaları, sigorta binaları, çeşitli markalara ait marka merkezleri, finans merkezleri, hastaneler, park ve dinlenme alanları, eğitim, spor, sosyal ve kültürel tesislerin bir arada bulunduğu Kocaeli’nin yeni çehresi olacaktır. İzmit’in, Kocaeli’nin ve Doğu Marmara’nın geleceği bu bölgede şekillenecektir. Bu alanda yenilenebilir enerji kaynakları teşvik edilecek, yeşil binalar özendirilecek,  yapılacak olan yapılar çevreye duyarlı olacaktır” dedi.

60 BİN VATANDAŞA YENİ İSTİHDAM

MİA bölgesi sayesinde kentin ticari hacminin artacağını belirten Özak “Mia projesiyle en az 60 bin kişilik yeni istihdam alanları oluşturulacaktır. Kentin yanı başındaki bu bölge, atıl olmaktan çıkartılıp Kocaeli’nin yeni yaşam, iş ve finans merkezi olacaktır. Biz 1623 adet parselde binlerce mülkiyet sahibinin bulunduğu bu alanda yeni plan sayesinde bölgedeki arazilerin daha değerli hale geleceğini belirtmiştik. Biz sadece yeni bir plan yapıyoruz. Belediyeler kimsenin elinden yerini yurdunu almayacak. Aksine mevcut yerleri bu plan sayesinde değerli hale gelecektir. Yıllardır yapılan karalamaların aksine gerçekler ortada” dedi.

12 YIL ÖNCE İTTİFAKLA BAŞLADIK

Başkan Vekili Özak “Hatırlatırım size; bundan 12 yıl öncede MİA’ya CHP destek vermişti. Oy birliği ile alınmış meclis kararı var. Biz milletin vicdanı, milletin temsilcisi olarak vatandaşın menfaatini korumak için buradayız. Dolayısıyla o günden bu yana, gece gündüz çalışarak çevreye duyarlı, uygulanabilir bir plan hazırladık” dedi.

EŞİTLİK SAĞLANDI, KİŞİYE ÖZEL UYGULAMA YOK

Plandaki eşitlilik ilkesi gereği; MİA’nın diğer bölgelerindeki 1,5 emsali, bu planı işleyerek eşitliği sağladıklarını ifade eden Özak, “Asla kişiye özel bir uygulama yok. Buradan sizlere MİA’nın yapıldığı dönemden gelen ilgili alanı gösteriyor. Valilik alanının bulunduğu alanda emsal 4’tür. Dolphin İş Merkezi binasının emsali de 3’tür. İlgili alanın etrafındaki yapılaşmalarda emsal 2,0’dır ve üzerinde olan emsallerde vardır. Sadece bu alanda emsal 1 olarak bırakılmış ve planda eşitlik ilkesi gereği MİA’nın diğer bölgelerindeki 1,5 emsali bu plana işleyerek eşitliği sağladık. Kişiye özel bir uygulama yok. Bu bahsedilen alanda yapılacak düzenleme sadece o alanı kapsamamakta B1 dediğimiz alanı kapsamaktadır. Kamu yararı oluşturacak düzenlemeler vardır. Bu düzenleme 1’den 1 buçuğa çıkması” dedi.

ÖZEL SEKTÖR ELİYLE KENTE BU PROJE KAZANDIRILIYOR

Özak “Sadece bu alanda emsal 1 olarak kalmış ve bu mağduriyete yol açmıştı. Planda eşitliği ve adaleti sağlamak için diğer parsel sahiplerine tanınan hakkı sağladık. İmar plan noktasında birtakım teşvikler var. Sosyal donatım ihtiyacını artırmaya yönelik, çevreye yönelik enerji kaynaklarını desteklemeye yönelik teşviklerdir. Burada özellikle kamunun alt yapı ve üst yapı maliyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Alışveriş merkezinin önündeki açık otopark yer altı otoparkı ve üstünde bir kent meydanı yapılması durumunda bu teşvikten yararlanacaktır. Biz bu çalışmayı özel sektör eliyle kentimize sağlamış oluyoruz” dedi.

MECLİSTE KARARA BAĞLANACAK

Özak “Yeraltı otoparkının zorunlu olan kısmı yaklaşık bin 200 araçtır. Biz kentimize 800 araçlık ilave otopark yapılması zorunluluğu getiriyoruz. Burada kişiye özel olarak düşünülmüş en ufak bir şey yok. Otopark alanı arttıran herkese bu düzenlemeden yararlandırıyoruz. Yargı yönünden de herhangi bir engelleme durumu söz konusu değil. Yolumuza devam ediyoruz. Önümüzdeki mecliste inşallah karara bağlayacağız” dedi.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52