Verem Hastalığı Nedir? (Tüberküloz)

Kocaeli Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Alkılınç, 7- 13 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası Nedeniyle önemli bilgilendirmelerde bulundu.

banner96

Verem Hastalığı Nedir? (Tüberküloz)

Kocaeli Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Alkılınç, 7- 13 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası Nedeniyle önemli bilgilendirmelerde bulundu.

08 Ocak 2024 Pazartesi 10:00
Verem Hastalığı Nedir? (Tüberküloz)
banner22

Verem hastalığını tanımlayan Dr. Alkılınç “ Verem yani tıbbi adıyla tüberküloz, hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Verem hastalığı 2 ‘Mycobacterium Tuberculosis’ isimli bakterilerden kaynaklanır. Tedavi edilebilir ve aşısı olan bir hastalıktır. Verem hastalığı yani akciğer tüberkülozu,  havaya salınan mikroskobik damlacıklar yoluyla insandan insana yayılan bakterilerden kaynaklanır. Bu yayılma, aktif tüberküloz hastalığı olan ve tüberküloz tedavisine henüz başlamamış hastanın güldüğünde, hapşırdığında, konuştuğunda, öksürdüğünde, şarkı söylediğinde veya tükürdüğünde gerçekleşebilir. Aktif verem hastalığı olan kişiler, bir yıl boyunca yakın temas yoluyla ortalama 5 ila 15 kişiye daha bulaştırabilir. Bu nedenle tedaviye gecikmeden başlanması önemlidir. En az iki hafta boyunca uygun ilaç tedavisi uygulanması durumunda bulaştırıcılık kaybolmaktadır’’ dedi ve hastalığın bulaşıcılığına dikkat çekti.

Verem Hastalığının Belirtileri

Verem hastalığının belirtileri ve hastalıktan korunma yolları hakkında bilgiler veren Dr. Ersin Alkılınç “Aktif verem hastalığının belirtilerinde 2-3 haftadan daha fazla devam eden öksürük, balgam, kan tükürme veya balgamla karışık kan gelmesi, göğüs ağrısı, nefes alırken ağrı, öksürürken ağrı, yorgunluk, ateş, gece terlemeleri, titreme nöbetleri, iştah kaybı, istemsiz kilo verme bulunur. Hastalar ailelerinin ve arkadaşlarının hastalanmasını önlemek için birkaç basit önlem almalıdır. Verem hastalığının yayılmasını önlemek için alınacak önlemlerden ilki evde kalmaktır. Doktorun tavsiye ettiği süre boyunca işe, okula gidilmemeli, başkalarıyla aynı odada uyunmamalıdır. Kalınan odalar mutlaka havalandırılmalıdır. Verem mikropları kendi başlarına hareket edemezler, bu yüzden havanın çok hareket etmediği küçük kapalı alanlarda daha kolay bulaşırlar. Dışarısı çok soğuk olmadığı sürece pencereleri açıp, oda havalandırılmalıdır. Gülünce, hapşırınca, veya öksürünce ağzı bir mendil ile örtmek gereklidir”  açıklamasında  bulundu.

Verem Hastalığı Teşhisi Nasıl Konulur? Nasıl Tedavi Edilir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dr. Alkılınç “Verem hastalığının belirtileri bulunan hastaların fizik muayenesi yapılır. Bu doğrultuda akciğer röntgeni ve balgam tahlili en önemli tetkiklerimizdir. Hastanın klinik durumuna göre kan tahlilleri, tomografi, tüberkülin deri testi gibi farklı tetkikler de gerekebilir. İlaçlar tüberküloz tedavisinin temel taşıdır. Tedavisi olmadan tüberküloz ölümcül olabilir. Bu bağlamda hastalar Verem Savaş Dispanserlerine yönlendirilir. Yeni tanı konulmuş tüberkülozda dörtlü ilaç tedavisi 6 ay verilerek tedavi tamamlanır. Tüberküloz tedavisinde süre ve ilaçlar hastalığın yeniden nüksetmesi, ilaç direncinin bulunması, başka organlarda olması gibi nedenlerle değişebilir. Daha uzun süreli, farklı ilaçların kullanıldığı tedavi gerekebilir. Özetle Tüberküloz hastalığı günümüzde yaygın olarak görülmektedir. Tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve teşhis önemlidir. Aksi halde bulaşıcı olması nedeniyle başta hastanın yakınları olmak üzere birçok kişi etkilenebilir“ diyerek sözlerini tamamladı.

banner44
Son Güncelleme: 08.01.2024 11:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52