Kocaeli’de deprem hazırlığında dikkat çeken çalışma başladı. Gebze ve Darıca’da yaklaşık 8 bin 700 hektarlık alanın zemin yapısı, sondajlardan sismik ölçümlere kadar kapsamlı bilimsel yöntemlerle incelenecek. Ortaya çıkacak veriler, kentin gelecekteki yapılaşma ve dönüşüm kararlarına yön verecek.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deprem riskini azaltmaya yönelik çalışmalarında yeni bir aşamaya geçti. Gebze ve Darıca’yı kapsayan yaklaşık 8 bin 700 hektarlık alanda mikrobölgeleme çalışmaları başlatıldı.
Çalışmanın merkezinde ise binalardan önce üzerlerinde yükselen zeminin tanınması bulunuyor. Jeolojik, jeoteknik, jeofizik ve hidrojeolojik veriler bir arada değerlendirilerek iki ilçenin yer altı yapısı ayrıntılı biçimde ortaya çıkarılacak.
Gebze’de binlerce metre sondaj yapılacak
Çalışmanın en geniş bölümü Gebze’de yürütülecek. Yaklaşık 6 bin 300 hektarlık alanda 273 noktada toplam 4 bin 200 metre sondaj yapılması planlanıyor.
Sondajların yanı sıra 373 noktada sismik-MASW ve 373 noktada mikrotremor ölçümü gerçekleştirilecek. Böylece zeminin deprem sırasında gösterebileceği davranışa ilişkin ayrıntılı veriler elde edilecek.
Darıca’da 2 bin 389 hektar incelenecek
Darıca’da ise yaklaşık 2 bin 389 hektarlık alan araştırma kapsamına alındı.
İlçede 140 noktada toplam 2 bin 100 metre sondaj yapılırken, yine 140’ar noktada sismik-MASW ve mikrotremor ölçümleri gerçekleştirilecek.
Arazi ve laboratuvar çalışmalarından elde edilen sonuçlarla zeminin taşıma gücü, sıvılaşma potansiyeli, yerel zemin davranışı ve olası afet riskleri değerlendirilecek.
Haritalar geleceğin yapılaşmasına yön verecek
Çalışmalar tamamlandığında ortaya yalnızca teknik raporlar çıkmayacak. Elde edilen veriler, imar planlarının hazırlanması ve güncellenmesinden kentsel dönüşüm projelerine, yeni yerleşim alanlarının belirlenmesinden afet risklerinin azaltılmasına kadar pek çok alanda kullanılacak.
Başka bir ifadeyle Gebze ve Darıca’nın gelecekte nerede, nasıl ve hangi koşullarda yapılaşacağına ilişkin kararların bilimsel verilerle desteklenmesi hedefleniyor.
“Depreme hazırlık sadece binayla sınırlı değil”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, çalışmanın yalnızca mevcut yapıların güvenliği açısından değil, gelecekteki şehirleşme açısından da önem taşıdığını belirtti.
Büyükakın, depreme hazırlığın yalnızca dayanıklı binalar inşa etmekten ibaret olmadığını, zeminin doğru analiz edilmesi ve şehirlerin bilimsel veriler ışığında planlanması gerektiğini vurguladı.
Kocaeli’nin dijital zemin hafızası büyüyecek
Gebze ve Darıca’da toplanacak veriler, Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Kocaeli Zemin Veri Bankası’na aktarılacak.
Böylece kentin dijital zemin envanteri genişletilecek. Toplanan bilimsel veriler ilerleyen yıllarda mühendislik çalışmalarından kentsel dönüşüme, imar planlamasından afet yönetimine kadar farklı alanlarda kullanılabilecek.
8 bin 700 hektarlık alanda yürütülen çalışma, Kocaeli’nin depremle mücadelede yalnızca yapıların değil, zeminin de bütüncül biçimde ele alındığı yeni bir dönemin kapısını aralıyor.




