SAĞLIKÇILARDAN DÖNER SERMAYE FERYADI

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, dün S.B.Ü. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile, sağlık çalışanlarının döner sermaye feryadını yüksek sesle dile getirdi.

banner96

SAĞLIKÇILARDAN DÖNER SERMAYE FERYADI

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, dün S.B.Ü. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile, sağlık çalışanlarının döner sermaye feryadını yüksek sesle dile getirdi.

09 Mart 2021 Salı 16:07
SAĞLIKÇILARDAN DÖNER SERMAYE FERYADI
banner22

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, dün S.B.Ü. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile, sağlık çalışanlarının döner sermaye feryadını yüksek sesle dile getirdi.

Türkiye Kamu-Sen Denetim Kurulu üyesi ve Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker dün S.B.Ü. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde geniş katılımla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Başkan Çeker’in yanı sıra Derince İlçe Temsilcisi Serap Koçhisar, Baş Temsilcisi Aysun Demet, Temsilciler Emre Doğru, Oğuzhan Aytekin, Seçil Coşkun, Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Zübeyde Aktaş, 112 Komuta Merkezi Temsilcisi Ahmet Murat Kazan,  Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Temsilcisi Yalçın Gül, İzmit Seka Devlet Hastanesi Baş Temsilcisi Ahmet Atalay, Temsilcisi Emir Hasan Şekerci, Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Çiğdem Öktem, Kocaeli Devlet Hastanesi Baş Temsilcisi Muhittin Daş, Temsilciler Hüseyin Ozan Yüzüak, Temsilci Hakan Kayman,  Üye Cemal Dinç, Üye Murat Eslemez, Körfez Diş Sağlığı Merkezi Temsilcisi Talip Doğan, Darıca İlçe Temsilcisi Osman Ayaş ile Derince Eğitim Araştırma Hastanesi Türk Sağlık Sen üyeleri katıldı.

KAHRAMANCA MÜCADELE

Sağlık çalışanlarının döner sermaye feryadını dile getiren Başkan Çeker, sağlık çalışanları için söylem zamanının geçtiğini yetkililerinin eyleme geçmesi gerektiğini belirtti. Başkan Çeker, “ Salgına karşı kahramanca mücadele eden, Türkiye’nin dört bir yanında tüm zor koşullara rağmen vatandaşımıza şifa dağıtan sağlık çalışanlarının hizmetlerinin karşılığı hiç bir ekonomik değerle ölçülemez. Gerek kamuoyu gerekse sağlık sektörünün yöneticileri bu konuda hem fikir iken çalışanların hakları, emeği ve alın terinin karşılığı söz konusu olduğunda Bakanlıktan tam tersi uygulamaları görmekteyiz. Binlerce sağlık çalışanı görevi başında virüse yakalanmış ve hala da yakalanmaya devam ediyor,  virüse yakalanarak hayatlarını kaybedenler olmasına rağmen sağlık çalışanları lehine kararların alınamaması, haklarının teslim edilmeyerek mağdur edilmesi sağlık çalışanlarını ziyadesiyle üzmektedir” dedi.

ALKIŞLATMA YETMEZ

Başkan Çeker açıklamasının devamında, “ Sağlık Bakanı virüs salgınının başladığı mart 2020 tarihinden itibaren yaklaşık 340 gündür televizyonlara çıkarak neredeyse her gün ne kadar kişinin virüse yakalandığını, ne kadar kişinin hastanelerde tedavi edildiğini ve ne kadar kişinin vefat ettiğini halkımıza bir bir anlatıyor. Ancak, bu güne kadar bir kez olsun sağlık çalışanlarının sorunlarını,  haklı taleplerini, hastanelerde ve aile yaşantılarında yaşadıkları sorunları, çekmiş oldukları ekonomik sıkıntılar hakkın da tek cümle etmemiştir. Bilerek sağlık çalışanlarının sorunları görmez den gelmektedir. Sayın Sağlık Bakanı çalışanların hakkı ödenmez dedi, çalışanları üç gün tüm ülkeye alkışlattı, sıra özlük haklarının düzenlenmesine, mali hakların ödenmesine gelince çalışanları görmezden, sorun ve sıkıntılarını duymazdan geldi. Bu gün sağlık çalışanları kamuda en riskli işi yapan aynı zamanda en düşük maaşı alan kesim olarak öz veri içerisinde sağlık hizmeti üretmeye devam etmektedir” dedi.

EMEKLER YOK SAYILIYOR

Başkan Çeker, “ Sağlık çalışanlarının en sıkıntılı sorunlarından biriside Döner Sermaye Ek Ödemeleridir. Sağlık çalışanları döner sermaye gelirleri açısından çok ciddi bir kayba uğramışlardır. Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal yapısının salgına ve sağlığa bağlı olduğu bu zamanda sağlık çalışanlarının ekonomik kayıplarının olması ve sorunlarının çözümsüz bırakılarak alın terlerinin ve emeklerinin yok sayıldığını görmek üzücüdür. Sağlık çalışanlarının emekleri hiçbir ekonomik değerle karşılanamayacağı ve hizmetlerinin ücretle ölçülemeyeceği çok iyi biliniyor.  Ancak, alın terlerinin ve emeklerinin heba edilmemesine Türk Sağlık Sen olarak göz yummamız beklenmemelidir” diyerek tepkisini dile getirdi.

İSMİ TAVANDAN ASLI YALAN OLAN

Sağlık Bakanı Koca’ya da tepki gösteren Başkan Çeker, “ Ne yazık ki Sağlık Bakanı çözümü 11 aylık bu süreçte ismi tavandan, aslı yalan olan ve çok büyük gösterilen,  iş barışını bozan, sağlık çalışanlarını kendi içinde ayrıştıran, bırakın yarınımızı güvence altına almayı, günü kurtarmanın ötesinde saati bile kurtaramayan bir Ek Ödeme sistemine çalışanlar mahkum edildi.  Ek Ödemelerin yüzde 100 tavandan ödeneceği, Bakanlık yetkililerince kamuoyuna açıklandı.  Buda kamuoyunda sanki sağlık çalışanlarına ikinci bir maaş verilmiş gibi algı oluşmasına ve çalışanların tüm sorunları çözülmüş gibi bir hava oluşturuldu. Gerçekler görüldüğü gibi değil, Döner Sermaye Ek Ödemelerinde haksızlıkların önüne set çekmek mümkün değil, aynı serviste çalışanlara farklı ödemeler yapılması gibi izahtan yoksun bir uygulama hem çalışma barışını bozmakta, hem de çalışanların motivasyonlarını olumsuz etkilemektedir” diyerek uyarılarını sürdürdü. 

           

TEK ÖDEME İSTİYORLAR

Basın açıklamasının da temelini oluşturan döner sermaye ile ilgili açıklamasının devamında Başkan Çeker, “ Öte yandan idarelerin sağlık çalışanlarını hiçe sayan uygulamalarından biri de, Döner Sermaye Komisyonlarında alınan kararların hiç birisi ile ilgili olarak çalışanların bilgilendirilmemesidir. Komisyonda alınan kararlar çalışanlardan sır gibi saklanmaktadır. Çalışanın katkıları ile elde edilen Döner Sermaye gelirlerinin nasıl harcandığı, kurumda görev yapan kime ne kadar ödendiği, Kimlere ödüllendirme adı altında ödeme yapıldığı, kime hastane ortalamasından ödeme yapıldığının ilan edilmemesi gibi tuhaf bir durum yaşanmaktadır. Kısacası adaletsiz, alın terini yok eden döner sermaye sistemi çalışan eksenli olarak baştan aşağı revize edilmelidir. Sağlık çalışanları sıfır döner sermaye, 5-10 TL gibi trajikomik ödemelere mahkum edilmekten kurtarılmalı,  haksızlıklar ortadan kaldırılmalıdır. Bu güne kadar dile getirdiğimiz gibi ek ödeme yerine sağlık çalışanlarının emekli aylıklarına etki edecek bir şekilde tek ödeme yapılması akılcı ve kesin bir çözüm yolu olacaktır” dedi.  

SORUNLARIMIZ MASKELENMESİN

Başkan Çeker,  açıklamasının devamında ise, “ Virüsün insanlar birbirine yaklaştıkça yayıldığı nasıl bir gerçeklik ise, sağlık çalışanlarının sorunlarına uzak kalındıkça meselenin içinden çıkılmaz bir hal alarak her yere olumsuz tesirleri olacağı da bir o kadar gerçektir. Maske virüsten koruyor ise de sağlık çalışanlarının sorunlarını maskelemek sağlık hizmetlerine zarar vermektedir. Kısacası beklentimiz mali ve özlük haklarında gerekli iyileştirmelerin bir an önce yapılmasıdır. Sağlık çalışanlarına reva görülen haksız uygulamaların odağında olan çalışanların da bir takım sorumluluklarının olduğu gözden kaçmamalıdır. Çalışanlar tarafından yetkilendirilen sendikaların yılda iki defa olmak üzere bakanlık üst düzey yetkilileri ile yaptıkları Kurum İdari Kurul toplantılarında söz konusu sorunların dile getirilerek çözüm yolu aranmasını beklemek pek tabii haklarıdır. Sağlık çalışanları bu yönde güçlerinin farkına varmalıdır” dedi.

Başkan Çeker açıklamasının son bölümünde ise, “ Kanunların yetkili sendikalara verdiği gücü kullanarak döner sermaye sisteminde iyileştirmelerin yapılması yönünde mücadele verilmelidir. Çalışanlar bu kurullara sendikal bilgi birikimi olan her şartta kendilerinin yanında olacak, Milli gelirden paylarına düşecek miktarı almak için müzakere ve eylem kabiliyeti olan sendikalara üye olup yetki vermelidir. Muktedir olmayan sendikalara yetki verilmemelidir. Türk Sağlık-Sen olarak dün olduğu gibi bugün de hak ve hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Çeyrek asrı aşan sendikal mücadelemizde hiçbir zaman geri durmadık. Her daim çalışanın yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Hak sahibine teslim edilene, sorunlar çözülene ve talepler karşılanana kadar durmayacağız. Mücadelemiz bunun içindir ve bu mücadeleyi tavizsiz sürdürmeye devam edeceğiz” diyerek açıklamasına son verdi.

   “Haklı Dava Güçlü Sendika”

                                                                                          

           Türk Sağlık Sen

                                                      

TÜRK SAĞLIK SEN KOCAELİ ŞUBE

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52