İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde bir öğretmenin öğrencisi tarafından öldürülmesi, eğitim camiasında büyük bir infial yarattı. Taşdelen Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görev yapan 44 yaşındaki öğretmen Fatma Nur Çelik, 2 Mart Pazartesi günü okulda yaşanan bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıda iki öğretmen ve bir öğrencinin de yaralandığı bildirildi.

Yaşanan acı olayın ardından eğitim sendikaları ve sivil toplum kuruluşları, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde ortak tepki gösterdi. Gebze Teknik Üniversitesi önünde bir araya gelen Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Eğitim Gücü-Sen, Hürriyet Eğitim-Sen ile çeşitli siyasi parti ve STK temsilcileri, “Yeter Artık” sloganlarıyla yürüyüş düzenleyerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü. Yürüyüşün ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, yalnızca Fatma Nur Çelik’in kaybının değil, yıllardır görmezden gelinen eğitim emekçilerinin can güvenliği sorununun altı çizildi. Eğitimciler, öğretmenlerin okul ortamlarında hem öğrenciler hem de veliler kaynaklı şiddete maruz kaldığını, buna rağmen yeterli ve kalıcı önlemlerin alınmadığını vurguladı.

Sendikalar adına yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Derin bir üzüntü içindeyiz ama bu üzüntüden daha büyük bir öfke taşıyoruz. Görevi başında bir öğretmenimizi daha kaybettik. Defalarca uyardık, defalarca eylem yaptık; ancak sesimiz duyulmadı.”

Eğitimciler, yaşanan olayın münferit olmadığını; okullarda şiddetin artık sistematik bir sorun haline geldiğini belirtti. Güvenlik önlemlerinin yetersizliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerindeki eksiklikler, öğretmenlerin hedef gösterilmesi ve mesleki itibarın zedelenmesi başlıca sorun alanları olarak sıralandı.

Basın açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kurumlara şu talepler iletildi:
-
Okullarda güvenlik önlemlerinin artırılması ve yeterli güvenlik personeli görevlendirilmesi
-
Eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı caydırıcı yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi
-
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin güçlendirilmesi
-
Öğretmenlerin mesleki itibarının korunması ve hedef gösterilmesinin önlenmesi
-
Okullarda şiddeti önlemeye yönelik bağlayıcı eylem planlarının uygulanması
Açıklamanın ardından öğretmenler, Fatma Nur Çelik anısına saygı duruşunda bulundu ve kısa süreli oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eğitim sendikaları, öğretmenlerin güvenli ve onurlu bir çalışma ortamına kavuşana kadar susmayacaklarını belirterek, “Öğretmenler ölüm korkusuyla değil, güven içinde ders anlatmalıdır” mesajını yineledi. Yapılan açıklama, Türkiye’de eğitimde güvenlik ve şiddet sorununu bir kez daha kamuoyunun gündemine taşıdı.




