ANKARA / TEKHA
Ticaret Bakanlığı, 2026 yılının ilk iki ayına ilişkin denetim verilerini paylaştı. İç piyasadaki dengeleri bozmaya yönelik faaliyetlere karşı yürütülen çalışmalar kapsamında 84 bin 455 firma ve 9,3 milyon ürün denetlenirken, kurallara aykırı hareket eden işletmelere toplam 631,3 milyon TL idari para cezası uygulandı.
Fahiş Fiyat ve Stokçulukla Mücadele Sürüyor
Bakanlık tarafından otomotiv, emlak, kuyum ve fahiş fiyat artışlarına yönelik gerçekleştirilen denetimlerde 15 bin 409 gerçek ve tüzel kişi mercek altına alındı. Bu kapsamda aykırı fiilde bulunduğu tespit edilen bin 571 kişiye 193,7 milyon TL ceza kesildi.
İç Ticaret Genel Müdürlüğü verilerine göre cezaların sektörel dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
-
Fahiş fiyat uygulamaları: 174 milyon 315 bin TL
-
Emlak sektörü: 7 milyon 524 bin TL
-
Kuyum sektörü: 1 milyon 100 bin TL
-
Otomotiv sektörü: 732 bin TL
-
Diğer (Ticari ileti, lisanslı depo vb.): Yaklaşık 10 milyon TL
Tüketici Hakları İhlallerine Geçit Verilmedi
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, yılın ilk 2 ayında 10 bin 253 gerçek ve tüzel kişiyi denetledi. Yapılan incelemeler neticesinde 352 kişiye toplam 272 milyon 337 bin TL ceza verildi. Bakanlık açıklamasında konuya ilişkin şu detaylara yer verildi:
“Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmeleri, taksitli satış ödemeleri, paket tur ve devre tatil gibi tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerdeki aykırılıklardan dolayı 234,1 milyon TL, reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında 34,4 milyon TL, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında yapılan ürün güvenliği denetimlerinde aykırı bulunan fiillere ise 3,8 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.”
Yerel Denetimlerde İstanbul ve Ankara Öne Çıktı
81 ildeki Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla 58 bin 793 firma denetlenirken, 12 bin 959 firmaya 165,2 milyon TL ceza kesildi. Sadece İstanbul’da 30 bin 19 ürüne yönelik 131,5 milyon TL’lik yaptırım uygulandı. Denetlenen ürün sayısında ise Ankara 2,6 milyon ile ilk sırada yer alırken, İstanbul 1,7 milyon ve Antalya 1,2 milyon ürünle Ankara’yı takip etti.
Rekabet Kurumu’ndan Rekor Yaptırım
Piyasa rekabetini korumaya yönelik çalışmalar kapsamında Rekabet Kurumu da ağır yaptırımlar uyguladı. 2025 yılında 227 firmaya toplam 13,2 milyar TL ceza kesilirken; 2026’nın ilk 2 ayında bilişim, gıda ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren 32 firmaya 3,1 milyar TL idari para cezası verildi.







